Digitaal herdenken op 4 mei

Digitaal herdenken op 4 mei

Aankomende 4 mei herdenken we op een heel andere manier dan we normaal zouden doen. Onder andere de organisatie van de Nationale Kinderherdenking heeft verschillende digitale manieren bedacht om thuis met de kinderen stil te staan bij ’75 jaar vrijheid’.

Videolespakket voor basisscholieren en (thuis)docenten

De videoreeks ‘Verhalen in beeld’ is speciaal gemaakt voor kinderen. Het bestaat uit vijf verhalen over de Tweede Wereldoorlog, de oorlog in Nederlands-Indië en voormalig Joegoslavië, en over hoe het is om te vechten voor andermans vrijheid tijdens een vredesmissie. De verhalen zijn verteld door personen van 17 tot en met 88 jaar. Zo vertelt de 85-jarige acteur Bram van der Vlugt in de eerste video op een indrukwekkende manier hoe hij samen met zijn vader en zijn broertje het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag overleefde. Zijn moeder was er niet; zij was Joods en is opgepakt, omdat ze geen ster wilde dragen. Hij vertelt hoe ze moesten schuilen bij een andere familie en hoe zijn vader probeerde hun spullen, inclusief een rol wc-papier, uit een brandend huis te halen.

Kinderen actief betrekken bij hun rol in onze vrijheid

De video’s benadrukken het belang om verhalen van generatie op generatie door te vertellen, omdat op die manier de vrijheid wordt doorgegeven aan de toekomst van Nederland. Aan iedere video is een opdracht gekoppeld om de kinderen actief te betrekken bij hun rol in het beschermen van onze vrijheid.

 

Marianne Aalders, woordvoerder namens de Nationale Kinderherdenking 4 mei, licht toe: “De verhalen inspireren kinderen, omdat deze op een voor hen begrijpelijke manier verteld worden, en stimuleren hen zich in te leven én in actie te komen. We vinden het belangrijk dat herdenken niet iets abstracts is, iets van ‘vroeger’. Het is juist iets heel concreets en van nu. In deze tijd, waarin velen van ons voor het eerst ervaren hoe het werkelijk is om ‘onvrij’ te zijn, is het misschien wel belangrijker dan ooit dat we kinderen actief deelgenoot maken van het nationale herdenkingsmoment op 4 mei. We hebben echte ‘gespreksstarters’ willen ontwikkelen voor kinderen, maar ook voor hun ouders die nu de rol van ‘thuisdocent’ vervullen, zodat we ook in deze uitdagende tijden de vrijheid doorgeven aan de toekomst van Nederland.”

Gebruik het gratis educatieve videoprogramma

Aalders: “We roepen alle scholen, docenten en ouders die thuis onderwijs begeleiden op om dit initiatief ook buiten de eigen kring zo breed mogelijk te delen. Hoe meer kinderen we op korte termijn kunnen bereiken, hoe beter!”

 

Het educatieve programma ‘Verhalen in beeld’ is gratis beschikbaar voor scholen en gezinnen. Het wordt verspreid via relevante partijen zoals Schooltv en is daarnaast toegankelijk via www.nationalekinderherdenking.nl/lespakketten.

 

Alternatief programma op Dodenherdenking 4 mei

Als alternatief voor de reguliere herdenking bij Madurodam organiseert de Stichting Nationale Kinderherdenking op 4 mei een livestream. Daarin vertelt Ileen (10 jaar) haar verhaal over de oorlog in Syrië, en zingt Yosina (14 jaar) de Nederlandse versie van John Lennon’s ‘Imagine’. Daarnaast legt de 17-jarige burgemeester van Madurodam, Büsra namens alle kinderen van Nederland een krans (lees hier het interview dat Fonds 1818 hield met sra). De 14-jarige Sofie leest de taptoe vanaf de 20-meter hoge vuurtoren van Madurodam, gevolgd door de landelijke twee minuten stilte. Winnaar van The Voice Kids 2019, Silver, zet vervolgens ter afsluiting van het eerbetoon het Wilhelmus in.

 

De livestream is te volgen op 4 mei van 19.45 tot 20.00 uur via deze link www.nationalekinderherdenking.nl/livestream.

U bent hier