Coronahulp: belcirkel en radioprogramma voor kwetsbare ouderen

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er tal van initiatieven opgezet om kwetsbare mensen te helpen. Een boodschap doen, een lief kaartje sturen, een luisterend oor bieden, tips geven en zorgen voor vrolijke afleiding. Vobis deed het tijdens de ‘eerste golf’ allemaal in één project: Alleen maar niet eenzaam. Nu het virus opnieuw is opgelaaid wordt het door Fonds 1818 gesteunde project verlengd. Met hun belcirkel, boodschappendienst en wekelijkse radioshow steken de vrijwilligers van de Haagse stichting kwetsbare mensen, onder wie veel Hindostaanse ouderen, een hart onder de riem.

stichting vobis den haag fonds 1818 radio sangham

Stichting Vobis en gelijke kansen bieden; het zijn eigenlijk synoniemen. Al bijna twintig jaar zet de Haagse organisatie zich in om niemand in de samenleving buiten de boot te laten vallen. Een groot bereik heeft Vobis onder mensen met een Hindostaanse achtergrond. Een aantal eerste generatie Hindostanen wordt, evenals ouderen met andere migratieachtergronden, extra hard getroffen door de coronacrisis. Hun grotere kwetsbaarheid komt door armoede, taalachterstand, grote gezinnen of een taboe om het bespreekbaar te maken. Ruim dertig vrijwilligers van Vobis zijn actief om juist deze groepen beter te bereiken en ondersteunen.

Belcirkel

“Ik ben bang dat er een tweede golf gaat komen en ik straks weer aan huis gekluisterd zit.” Het was een veel gehoorde zorg dit voorjaar, toen Vobis startte met het bellen van ruim honderd kwetsbare mensen in en rond Den Haag die moeite hebben om zich goed staande te houden in de coronacrisis. Helaas zitten we nu midden in die tweede golf en blijft het werk van Vobis hard nodig. In ieder geval tot het eind van 2021 zullen vrijwilligers contact onderhouden met mensen die hier behoefte aan hebben.

De mensen geven zelf aan hoe vaak per week zij gebeld willen worden. De vrijwilligers polsen of alles nog goed gaat. Wat leeft er bij hen: met welke angsten en problemen worstelen ze in deze tijd, en wat zijn juist de lichtpuntjes? De getrainde vrijwilligers hebben goede voelsprieten om de situatie in te schatten. Mochten hun luisterende oren en adviezen niet voldoende hulp bieden, dan werkt Vobis samen met Hindostaanse psychologen voor een warme overdracht.

Het project beperkt zich niet tot bellen alleen. Zo zorgt Vobis voor leuke attenties, zoals door kinderen gemaakte ansichtkaarten, en kunnen mensen op verzoek hun boodschappen laten doen en bezorgen. Van beide kanten klinken enthousiaste reacties; de vrijwilligers voelen zich nuttig en voldaan, de geholpen mensen voelen zich gezien en waarderen de uitgestoken handen enorm.

Radio Sangam

Om meer kennis te delen en het gevoel van saamhorigheid te versterken, maakt Vobis elke vrijdagavond een uitzending op Radio Sangam (99.8 FM). Tussen 18.00 en 19.00 uur komen actuele onderwerpen en taboes voorbij. Van de persconferenties en het delen van tips om eenzaamheid te bestrijden tot het laagdrempelig bespreken van zware thema’s zoals huiselijk geweld in coronatijd. Luisteraars kunnen inbellen om hun verhalen te delen.

Old is gold

Je leest het overal: het is belangrijk om niet alleen maar met je neus op het coronanieuws te blijven zitten, daardoor neemt de onrust alleen maar toe. Vobis onderstreept deze opvatting en maakt in de radioshow ook volop ruimte voor vrolijkheid. Geen radioprogramma zonder muziek! In de vaste rubriek ‘Old is gold’ kunnen ouderen hits en onbekende parels uit hun jonge jaren aanvragen.   

Neem een kijkje op de site van stichting Vobis