Blijf in beeld Leiden: smartphones voor ouderen

Blijf in beeld Leiden: smartphones voor ouderen

Op de foto: Charlotte Poot met de eerste lading verzamelde smartphones

 

De 27-jarige Charlotte Poot startte samen met Stadslab Leiden het initiatief Blijf in beeld Leiden. Vele vrijwilligers en lokale organisaties zetten zich tijdens de coronacrisis in om smartphones te verzamelen en uit te delen aan thuiswonende ouderen. Op deze manier kunnen zij in verbinding blijven met hun naasten. 

De onmisbare smartphone

Hoe zouden we de coronacrisis beleven in een wereld zonder smartphones? We vergaderen, kletsen, borrelen, gamen en kijken wat af op onze schermpjes. Meer dan ooit is internet onmisbaar voor het onderhouden van onze sociale contacten en het vinden van afleiding. Het is dan ook heel wrang dat juist onder de ouderen, die in deze periode het meest op zichzelf zijn aangewezen, niet iedereen in het bezit is van een smartphone of internet. Charlotte Poot brengt hier verandering in.

Voorkomen van sociaal isolement

Met Stadslab Leiden – een netwerk van Leidenaren die met projecten invulling geven aan de liefde voor hun stad – startte Charlotte het initiatief Blijf in beeld Leiden. Oude smartphones en opladers worden verzameld. Een groep vrijwilligers zorgt er vervolgens voor dat de gebruiksklaar gemaakte smartphones terechtkomen bij thuiswonende ouderen in Leiden en omgeving (Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude). De vrijwilligers, die normaal computerlessen geven aan senioren, maken de ouderen ook op een veilige manier wegwijs in het gebruik van de smartphones, zodat zij kunnen videobellen, WhatsAppen met hun naasten of bijvoorbeeld een spelletje Wordfeud kunnen spelen.

De eerste ervaringen

De eerste smartphones zijn inmiddels uitgedeeld. Zo ook aan de 82-jarige Ton Verboon uit Leiderdorp, die dolgraag met zijn vrouw wil videobellen. Zij is dementerend en zit in een verpleeghuis, dus ze kunnen elkaar nu niet zien. In dit interview met RTL Nieuws vertellen Charlotte en meneer Verboon meer over het project en hun ervaringen.

Kijk ook op de site van Blijf in beeld Leiden voor meer verhalen en informatie over de inzamelingsactie van de smartphones.

U bent hier