Balkon Bewegen Leiderdorp: inspanning én ontspanning voor senioren

Balkon Bewegen Leiderdorp: inspanning én ontspanning voor senioren

Incluzio, een brede welzijnsorganisatie in Leiderdorp, organiseert al sinds de invoering van de coronamaatregelen zogeheten Balkon Bewegingslessen op zes seniorenlocaties in Leiderdorp. Wekelijks genieten vijftien tot vijfentwintig senioren vanaf balkons, galerijen of ruime binnenplaatsen van een afwisselende én gezellige beweegles. Met de bijdrage van Fonds 1818 kunnen de lessen tot in ieder geval half oktober worden voortgezet. Joyce Thissen, vitaliteitscoach bij Incluzio: “Deelnemers, instructeurs en medewerkers van onze organisatie: iedereen krijgt een enorm vrolijke energie van dit initiatief”.

De les gaat voor

Van rock ’n roll tot Leef van André Hazes jr.: bij zes seniorencomplexen in de gemeente Leiderdorp klinkt wekelijks opzwepende muziek. Het zijn de momenten waarop bewoners hun woningen uitkomen voor de inmiddels zeer populaire beweeglessen. Joyce: “Veel mensen willen het echt niet missen. We horen al dat ze soms hun kinderen die willen bellen afwimpelen, omdat dan net de les gaat beginnen”.

 

De lessen duren een half uur en bestaan uit afwisselende oefeningen waarin alle spiergroepen aan bod komen. “Er zijn deelnemers die in het begin niet zelfstandig op één been konden staan en een stoel nodig hadden”, vertelt Joyce. “Nu doen ze het moeiteloos.” Los van de winst voor de fysieke gezondheid hebben de lessen een grote sociale waarde. Joyce: “Het positieve effect op het mentale welzijn van de deelnemers moeten we echt niet onderschatten. De bewoners komen elkaar in deze periode zo weinig tegen. Dit doen ze echt samen en dat zorgt voor heel veel plezier.”

Fysio's geven stokje over

In de eerste periode werd de groep van instructeurs gevormd door fysiotherapeuten. Nu zij met de versoepelingen van de maatregelen hun eigen werk weer kunnen oppakken, geven ze het stokje over aan andere professionals. Joyce: “We gaan nu vooral werken met trainers van sportscholen die nog even moeten wachten voordat zij weer aan de slag kunnen. Het geeft veel voldoening dat we op meerdere vlakken mensen kunnen helpen en stimuleren”.

Na de crisis

Incluzio geeft de balkonlessen uit naam van Clubhuis de Derde Helft: een seniorenprogramma van het Nationale Ouderenfonds dat – vóór de coronacrisis – bestond uit twee sportochtenden in de week bij de plaatselijke voetbal- en hockeyclub. Joyce: “Zodra het weer mag, hopen we van harte dat de 55-plussers het vertrouwen voelen om er zelf weer op uit te trekken en naar de clubs te komen”.

 

Tot die tijd gaat Incluzio ook zeker aftasten in hoeverre de balkonlessen ook ná de crisis kunnen doorgaan. “In dat geval zouden we onze vrijwilligers en stagiaires kunnen opleiden tot instructeurs”, vertelt Joyce. “Maar we moeten het aankijken. Misschien blijkt het toch wel echt een corona-activiteit te zijn. Dan is het ook goed en pakken we de oude draad weer op.”

 

Op de Facebookpagina van Clubhuis de Derde Helft vindt u meer informatie over de balkonlessen. Of neem een kijkje op de website van Incluzio.

 

U bent hier