Extra geld beschikbaar voor opknappen en verduurzamen

Fonds 1818 stelt tijdelijk extra geld beschikbaar voor het opknappen en verduurzamen van buurtontmoetingsplekken in de regio. Veel locaties hebben hun wensenlijst al lang klaarliggen, maar missen het budget om de investeringen in hun gebouwen te doen. Van het plaatsen van radiatorfolie tot het vervangen van een versleten bankstel, Fonds 1818 helpt! “Onze vloer is al jaren vies, de tafels zijn beschadigd – hoe fantastisch is het dat dit straks verleden tijd is!”

Bijna driehonderd buurtontmoetingsplekken uit de hele regio van het fonds hebben we geselecteerd en uitgenodigd om een aanvraag van maximaal 20.000 euro in te dienen voor een investering in het pand of de aanschaf van materialen voor activiteiten.

“Toen ik jullie bericht ontving, dacht ik: Hup, gelijk reageren, want straks is het geld op!” De eerste aanvraag die we binnenkregen voor onze tijdelijke actie, was van Marlies Cuppen, leidinggevende van jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk. Hoezeer we de snelheid ook waarderen, de vliegende haast van Don Bosco was niet nodig geweest. Fonds 1818 heeft voldoende geld gereserveerd om aan alle passende aanvragen binnen de looptijd van de actie – tot 1 maart 2023 – tegemoet te komen.

Samenkomen en naar elkaar omzien

Als je weet waar Fonds 1818 waarde aan hecht, dan komt het niet als een verrassing dat we buurtontmoetingsplekken omarmen. “Op een buurtontmoetingsplek komt veel samen waar we als fonds voor staan”, vertelt Fonds 1818-directeur Sanne ten Bokkel Huinink. “We vinden het belangrijk dat buurtgenoten elkaar niet voorbijlopen, maar dat ze elkaar leren kennen en begrijpen, dat mensen met verschillende achtergronden naar elkaar omkijken en met elkaar activiteiten ondernemen. Geen plek die zich hier zo perfect voor leent als een buurtontmoetingsplek.”

 “Je wilt natuurlijk dat alle bezoekers zich welkom voelen op een buurtontmoetingsplek”, vervolgt Sanne. “Dat betekent dat een gebouw goed moet functioneren, sfeervol en uitnodigend is aangekleed en toegankelijk moet zijn voor iedereen. Lang niet alle locaties die wij een warm hart toedragen en die voldoen aan onze criteria (zie zijkader) zijn hierop toegerust. Met deze actie willen we daar verandering in brengen.”

buurtcentrum de Kickerthoek van Stichting Welzijn Midden-Delfland (SWMD) in Den Hoorn
De ongezellige en verouderde zaal van buurtcentrum de Kickerthoek in Den Hoorn.

Warm de winter door

De snelle reactie van Don Bosco op onze oproep toont aan hoe groot de noodzaak was om het jeugdcentrum onder handen te nemen. “We hebben een oud gebouw waar veel aan mankeert”, vertelt Marlies. “Het belangrijkste voor ons is nu dat we goed en warm de winter doorkomen. Voor het isoleren van de spouwmuur hadden we eerder al een offerte aangevraagd, maar dat bleken we niet te kunnen betalen. We zaten met de handen in het haar, en toen kwam de actie van Fonds 1818. Meteen na jullie toezegging van de donatie heb ik het isolatiebedrijf teruggebeld en gezegd: ‘het kan toch doorgaan!’ Ze zijn direct bij ons aan de slag gegaan.”

Met de donatie kan Don Bosco nog meer energiebesparende investeringen doen, zoals het plaatsen van radiatorfolie en thermostaatkranen. Marlies: “Onze locatie heeft de hele dag warmte nodig, want we zijn de hele dag in bedrijf. En dat is natuurlijk heel spannend in deze tijd. De investering van het fonds geeft ons de zekerheid dat we de boel goed draaiende kunnen houden, daar zijn we heel dankbaar voor.”

Na het ontvangen van de donatie belde ik gelijk het isolatiebedrijf: Het kan tóch doorgaan!
Marlies Cuppen van het Rijswijkse jeugdcentrum Don Bosco

Moodboard lag al klaar

Een andere locatie voor wie de oproep als geroepen kwam, is buurtcentrum de Kickerthoek van Stichting Welzijn Midden-Delfland (SWMD) in Den Hoorn. Vrijwilliger- en activiteitencoördinator Mieke Swart had zelfs al een heel moodboard klaarliggen en wilde al jaren nieuwe spullen kopen, maar er was steeds niet genoeg geld. “Dat komt ook door de bezuinigingen die wij elk jaar weer doorgevoerd krijgen,” vertelt Mieke.

De Kickerthoek bruist van de activiteiten, er zijn veel verschillende bezoekers en de welzijnsorganisatie werkt veel samen, bijvoorbeeld met de Zonnebloem. Mieke: “Of het nu gaat om een oudhollandse spelletjesmiddag of om onze vaste gym- en bridge-uurtjes: de sfeer binnen de groepen is altijd heel goed. Zo gezellig en levendig als de sfeer is, zo ongezellig en verouderd is de zaal. Dat is zó jammer.” Mieke vertelt dat ze bezoekers en vrijwilligers regelmatig hoort zeggen dat de tafels beschadigd zijn en dat de vloer zo vies is. “Hoe fantastisch zou het zijn als dit straks verleden tijd is!” Met de donatie van Fonds 1818 kan de Kickerthoek de vloer van de activiteitenzaal vervangen en nieuwe tafels en stoelen kopen. 

Van biljarttafel tot invalidetoilet

Uit onze hele regio komen aanvragen binnen met uiteenlopende wensen voor het verbeteren van buurtontmoetingsplekken. Van een frisse lik verf tot het installeren van zonnepanelen. Van het vervangen van een versleten biljarttafel tot de aanschaf van onmisbare technische apparatuur. Van het aanbrengen van een invalidetoilet tot het plaatsen van een akoestisch plafond. Het zijn slechts een paar voorbeelden van investeringen die locaties doen met het geld van Fonds 1818.

Terwijl we onze aanvragers uitnodigen om complexe verbouwingen niet uit de weg te gaan, houden we de aanvraagroute van onze speciale donatie juist heel eenvoudig. Marlies van Don Bosco: “Ik was erop voorbereid dat er heel veel bij kwam kijken om deze extra donatie aan te vragen. Maar het formulier was heel helder, snel en makkelijk in te vullen.” Nog meer reden dus voor alle aangeschreven locaties om je aanvraag in te dienen!

Heb jij geen bericht van Fonds 1818 ontvangen en denk je met jouw buurtontmoetingsplek wel in aanmerking te komen voor onze speciale donatieregeling? Stuur dan een email naar Sanne de Maijer: demaijer@fonds1818.nl.

Past jouw buurtontmoetingsplek bij onze actie? 

Om eenmalig een geldbedrag bij Fonds 1818 aan te kunnen vragen voor het verbeteren van jouw buurtontmoetingsplek, willen we dat je:
•    minimaal 25 bezoekers per week ontvangt;
•    minimaal 4 dagdelen in de week open bent;
•    activiteiten organiseert waaraan iedereen mag meedoen; 
•    werkt met vrijwilligers;
•    niet commercieel bent;
•    je aanvraag vóór 1 maart 2023 indient.

Organisaties die niet in aanmerking komen

Organisaties die geen gebruik kunnen maken van deze actie zijn:

  • zorginstellingen
  • scholen
  • sportverenigingen
  • bibliotheken
  • kinderboerderijen.

Via de reguliere weg kunnen deze organisaties een donatie aanvragen bij Fonds 1818.

Voldoe je niet aan alle voorwaarden?

Vul onze quickscan in en kijk of je aan de basisvoorwaarden voldoet om toch een donatie aan te vragen via de standaard aanvraagroute van Fonds 1818