Idylles zijn bloemrijke plekken in of bij woonwijken die aantrekkelijk zijn voor vlinders, bijen en mensen. Samen met de provincie Zuid-Holland, IVN en de Vlinderstichting steunt Fonds 1818 de aanleg van deze idylles.

Vlinder Idylles

Plannen en plekken gezocht voor bloemrijke Idylles in Zuid-Holland

De Vlinderstichting, Fonds 1818, IVN en de provincie Zuid-Holland zijn op zoek naar vrijwilligers die aan de slag willen met Idylles: bloemrijke plekken in of bij woonwijken, die aantrekkelijk zijn voor vlinders, bijen én mensen. Enthousiaste vrijwilligersgroepen, die een goede plek hebben om een Idylle aan te leggen, komen in aanmerking voor praktische hulp en een bijdrage in de kosten.

Een Idylle is niet zomaar een vlindertuin, maar een groter gebied van minimaal 3.000 vierkante meter met grassen en bloeiende planten uit de regio. De planten zijn zo gekozen dat er vanaf het voorjaar tot en met het najaar voldoende stuifmeel beschikbaar is voor vlinders en bijen. Hierdoor draagt een Idylle bij aan het behoud van biodiversiteit. Idylles liggen in of bij woonwijken, zijn goed toegankelijk en aantrekkelijk voor volwassenen en kinderen. Idylles brengen mensen dus op een laagdrempelige manier in contact met de natuur.

Iedere Idylle is anders, maar altijd spelen buurtbewoners en andere vrijwilligers een hoofdrol bij het ontwerp, de aanleg en het beheer. Dat kunnen bewoners zijn, maar ook bijvoorbeeld bijenhouders, volkstuinverenigingen, scholen of zorginstellingen. De Vlinderstichting, Fonds 1818, IVN en de provincie Zuid-Holland brengen kennis en geld in. De financiële bijdrage vanuit het project bedraagt maximaal 50%. Het is de bedoeling dat gemeenten of andere betrokkenen het resterende deel betalen.

De komende twee jaar willen de initiatiefnemers in Zuid-Holland dertig van deze Idylles aanleggen. Twintig van deze Idylles worden aangelegd in de regio’s Haaglanden en Leiden (het gebied waar Fonds 1818 actief is), de andere tien elders in de provincie. Uit de aanmeldingen die op 1 juni 2017 binnen zijn zullen idylles worden geselecteerd die in het najaar van 2017 zullen worden ingezaaid. Dat kan via de website van de Vlinderstichting

U bent hier