Van kloof naar brug

Van kloof naar brug

‘’Onze wijken zijn op papier verbonden, maar in de praktijk ligt er een groot water tussen waardoor we letterlijk van elkaar gescheiden zijn’’, vertelt Sofie, medeoprichter van het Fokkerhaven Festival. In 1344 werd de Haagse Trekvliet gegraven voor de trekschuitverbindingen tussen het Haagse grachtenstelsel en de Vliet. Vandaag de dag vormt het kanaal geen verbinding, maar eerder een barrière. Het nieuwe Fokkerhaven Festival in de Binckhorst in Den Haag verandert de Haagse Trekvliet van een kloof terug in een brug. In en rondom het water treden talenten uit de wijken op en kunnen bezoekers elkaar ontmoeten in een feestelijke sfeer.


Binckhorst
De Binckhorst, gelegen aan de Haagse Trekvliet, was voorheen een groot bedrijventerrein waar nu langzaamaan steeds meer leven komt. Er komen meer en meer creatieve organisaties bij, er worden woningen gebouwd, restaurants en barretjes en stukje bij beetje kunnen we van de Binckhorst zeggen dat het een levendige woon-werkwijk wordt.


Een enthousiast organisatieteam bestaande uit Susan, Sofie en Jilles, vond het tijd dat de naastgelegen wijken ook kennis kwamen maken. ‘’Laakkwartier, Schipperskwartier en Molenwijk liggen hier naast, maar het water vormt een drempel voor mensen om deze richting op te komen. We willen het gebied rondom de Fokkerhaven op de kaart zetten en het bereikbaar maken.’’, vertelt Sofie, medeoprichter van het festival.


Fokkerhaven Festival
Om de verschillende wijken bij elkaar te brengen is het Fokkerhaven Festival in het leven geroepen. Zowel op het water als op de kade is er van alles te doen. De Fokkerhaven bruist van de bedrijvigheid, er varen bootjes over de  Haagse Trekvliet en langs de haven. Er vertrekken rondvaarten vanuit de Fokkerhaven naar Laak, lokale artiesten treden op, bezoekers kunnen meedoen aan stapaddel- en roeiworkshops en er is van alles te proeven en te beleven. Foodtrucks en barretjes, exposities, live muziek, kinderactiviteiten, yoga en boottochten houden de bezoekers geboeid. Er worden verschillende rondleidingen en expedities door het gebied aangeboden, te voet, per boot, mét muzikale intermezzo’s.


‘’Met dit festival geven we jong talent een podium, stimuleren we werkgelegenheid en dragen we bij aan de leefbaarheid van het gebied’’, vult Sofie aan. ‘’Het festivalterrein is het leukst bereikbaar met de (veer)boot, maar fietsend vanuit Den Haag is ook heel goed te doen.’’


Het Fokkerhaven Festival is er voor iedereen en vindt plaats op zondag 29 september 2019. De toegang is gratis.


Wilt u meer weten over het Fokkerhaven Festival? Volg dan dit Facebook evenement of kijk op fokkerhavenfestival.nl.

U bent hier