Terugblik: Zomer zonder zorgen dankzij Vakantiemaatjes

Terugblik: Zomer zonder zorgen dankzij Vakantiemaatjes

Vrijwilligers succesvol gekoppeld aan kinderen uit kwetsbare gezinnen

 

Stichting Jong Perspectief heeft afgelopen zomer laten zien dat ook deze crisistijd ruimte biedt voor ideeën die het verschil maken. Omdat veel geplande zomeractiviteiten voor kinderen uit kwetsbare gezinnen niet konden doorgaan, bedacht het Zoetermeerse maatjes- en mentorproject een nieuw initiatief: Vakantiemaatjes. Vrijwilligers namen kinderen van zes tot en met veertien jaar tijdens de zomervakantie onder hun hoede. “Ons voornaamste doel was kinderen een mooie tijd geven, maar het heeft veel meer positiefs gebracht”, zegt Joyce de Haan, projectleider van het door Fonds 1818 gesteunde Vakantiemaatjes.

 

“Het idee voor Vakantiemaatjes komt niet uit de lucht vallen,” vertelt Joyce. Elk jaar ontvangt Jong Perspectief via scholen en maatschappelijk werk aanmeldingen van kinderen die wel wat vrolijke afleiding kunnen gebruiken in de zomervakantie. Het gaat om kinderen die niet op vakantie kunnen door gebrek aan geld, ziekte van een ouder, echtscheiding en andere problemen of overbelasting van de ouders.

 

Joyce: “Door de coronacrisis was de thuissituatie voor deze gezinnen nog lastiger. Na de lockdown gingen de kinderen pas net weer naar school. En toen stond die lange zomervakantie alweer voor de deur. We voelden de noodzaak om juist nu voor deze periode iets extra’s op touw te zetten. Gelukkig konden we daarmee ook een plekje bieden aan de kinderen die we al in beeld hadden”.

Jong en onbevangen

Vanuit allerlei hoeken – van scholen en maatschappelijk werk tot reacties van ouders zelf op een oproep in de krant – werden kinderen aangemeld. Ook de enthousiaste vrijwilligers werden in korte tijd geworven, onder meer via de geannuleerde zomerprojecten, en met een online training klaargestoomd voor dit project.

 

“Eigenlijk moeten onze vrijwilligers minimaal achttien jaar zijn, maar dit keer hebben we ook gewerkt met jongeren van zestien en zeventien jaar, die in duo’s aan een maatje werden gekoppeld”, vertelt Joyce. “Dat was een hele verrassende en positieve ervaring. Zij zijn zelf nog zo jong en onbevangen dat ze zich niet zo bewust zijn van de spanningen in een gezin. Die luchtigheid zorgt voor een hele prettige sfeer. Uiteraard hebben we kinderen met een complexe problematiek wel gekoppeld aan wat oudere en meer ervaren vrijwilligers.”Ultiem vakantiegevoel

Uiteindelijk kon Jong Perspectief veertig maatjeskoppels maken, meestal één op één, soms één vrijwilliger met meerdere broertjes en zusjes. Joyce: “Aanvankelijk was het ons plan om de kinderen naar de activiteiten te begeleiden die nog wel konden doorgaan, zoals huttenbouw. Maar al snel bleek dat het veel leuker was als de vrijwilligers zelf dingen ondernamen, zodat de kinderen alle aandacht kregen en we rekening konden houden met hun interesses”. 

 

Het beschikbare budget voor Vakantiemaatjes, waaraan Fonds 1818 heeft bijgedragen, was gericht op dingen in de buurt doen, maar bij vakantie hoort natuurlijk iets extra’s. Met een bijdrage van Kinderhulp konden alle maatjes ook een uitstapje maken naar bijvoorbeeld de dierentuin, bioscoop of Madurodam. “We waren heel blij dat we de kinderen hierdoor het ultieme vakantiegevoel konden bezorgen – al zit de waarde van dit project voor ons wel echt in het persoonlijke contact”, benadrukt Joyce. “Samen een spelletje spelen, een rondje skeeleren, iets bakken, knutselen, een ijsje halen. Er is juist volop genoten van dit soort alledaagse activiteiten en de persoonlijke aandacht.”

Kort project met grote impact

Hoewel het project slechts drie weken duurde, heeft het op veel kinderen een grote impact gehad. Joyce: “We zijn enorm blij verrast dat de vrijwilligers in zo’n korte tijd echt iets hebben opgebouwd met de kinderen, en dat het zelfs tot positieve gedragsontwikkelingen heeft geleid. Zo liet een moeder ons weten dat haar dochter nu opeens buiten speelt met andere kinderen terwijl ze daarvoor veel meer in haar schulp gekropen zat. Ook vertelde een juf dat ze een heel ander kind in de klas terug heeft gekregen; de jongen die altijd stil was vertelt nu honderduit”.

Vervolg

“Als organisatie heeft het project ons ook veel gebracht,” vervolgt Joyce. “Vakantiemaatjes bleek een laagdrempelige manier om nieuwe vrijwilligers kennis te laten maken met wat wij doen. Bij ons reguliere maatjesproject komt meer kijken, dan werken we echt aan concrete doelen, maar in deze luchtige periode lieten we dat wat meer los. Het heeft bij een aantal vrijwilligers het enthousiasme aangewakkerd om zich voor ons te willen blijven inzetten.”

 

Ondertussen denken Joyce en haar collega’s al voorzichtig aan een voortzetting van Vakantiemaatjes. “Coronacrisis of niet, met zulke enthousiaste reacties en waardevolle resultaten zou dit zomaar een vast project van Jong Perspectief kunnen worden.”

 

Jong Perspectief is niet alleen actief in de gemeente Zoetermeer, maar ook in Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Benieuwd naar de andere projecten? Neem dan eens een kijkje op de site van de stichting

U bent hier