Ruim 50 bewonersgroepen aan de slag voor een betere buurt

Fonds 1818 bestaat 200 jaar en viert dat met de inwoners in zijn regio. In het kader van het jubileuminitiatief Verrijk je Buurt zoekt het fonds mensen met een goed idee voor hun buurt. Iedereen die iets nuttigs, bijzonders of leuks voor z’n directe leefomgeving wil doen, is van harte welkom bij de Verrijk je Buurt inspiratiecafés.

De eerste drie maanden van het jaar organiseerde het fonds tien cafés en er zijn ruim 50 donatieaanvragen ingediend. Projectleider Marjet van Os: ''We spreken tijdens de Verrijk je Buurt Inspiratiecafés heel veel mensen met goede ideeën voor hun buurt. Vaak weten ze niet hoe ze moeten beginnen. Daar helpen we graag bij door het geven van advies, begeleiding, geld en inspiratie. We zijn bijzonder blij met de eerste resultaten en hopen dat de teller aan het eind van het jaar op 200 aanvragen staat''

Op de eerste tien inspiratiecafés kwamen ruim 350 bewoners af. De meeste mensen willen graag aan de slag met groen, speeltuinen en het opleuken van de straat.

Bewoner Hannerieke, uit Warmond, vertelt: ''Het braakliggend grasveldje voor sporthal De Geest krijgt dankzij o.a. Fonds 1818 straks weer een doel. Toen het idee ontstond om iets te doen met dat veldje, zijn we begonnen met googelen op alle mogelijke fondsen en die hebben we aangeschreven. Zo is het balletje gaan rollen. Ons plan is om een speeltoestel neer te zetten, we willen een trapveldje aanleggen, bankjes om op te zitten en we hebben veel meer ideeën voor dit stuk grond.''

Nieuwe inspiratiecafés
De komende maanden organiseert Fonds 1818 nog een aantal Verrijk je Buurt inspiratiecafés in de regio. Ze duren van 20.00 tot 21.30 uur, met inloop vanaf 19.30 uur. Aansluitend is er een borrel. Aanmelden is niet nodig.

 • Maandag 16 april: Haags Popcentrum
 • Donderdag 19 april: Wijkcentrum Mariahoeve
 • Maandag 23 april: Het Nutshuis
 • Donderdag 25 april: Leiden - De Nieuwe Energie
 • Dinsdag 15 mei: Katwijk - In Duyn
 • Woensdag 16 mei: Voorschoten-Wassenaar, locatie is nog niet bekend
 • Donderdag 17 mei: Zoetermeer - Café Forum

Dit kun je doen tijdens een inspiratiecafé
Deelnemers aan een Verrijk je Buurt inspiratiecafé kunnen het volgende doen:

 • Zich laten inspireren door presentaties van andere buurtinitiatieven en succesvolle projecten
 • In gesprek gaan met buurtgenoten om te horen hoe zij hun plan hebben aangepakt
 • Werk maken van goede ideeën tijdens een miniworkshop
 • Speeddaten en vragen stellen aan de adviseurs van Fonds 1818
 • Aan de slag met handige tools en hulpmiddelen uit de speciale Verrijk Je Buurt Toolbox
 • Op verrijkjebuurt.fonds1818.nl staat extra informatie en een online toolbox om meteen aan de slag te gaan.

Fonds 1818 geeft begeleiding en advies, zodat ideeën worden omgezet in een plan. Alles wat een straat of buurt een beetje beter of gezelliger maakt, komt in aanmerking. Ideeën die passen bij Verrijk je Buurt, komen na beoordeling van het fonds ook in aanmerking voor een donatie tot maximaal € 3.000.

Fonds 1818 is jarig en trakteert
Fonds 1818 zet zich in voor een betere maatschappij. Door het geven van geld, advies en begeleiding en door zelf projecten uit te voeren. Fonds 1818 is er voor iedereen in de regio Delft, Den Haag, Zoetermeer, Leiden en de Duin- & Bollenstreek en tussenliggende gemeenten.
Fonds 1818 is jarig en trakteert in de hele regio. Bewoners met goede ideeën kunnen een jaar lang bij het fonds terecht voor advies, begeleiding en financiële ondersteuning. Fonds 1818 pakt ook uit met een festival, tentoonstelling, boek en televisieserie bij Omroep West.

Over Verrijk je Buurt
Verrijk je Buurt is een regionaal initiatief dat in het kader van het 200-jarig bestaan van Fonds 1818 wordt georganiseerd. In de eerste helft van 2018 organiseert het fonds een regiotour met inspiratiecafés in diverse gemeenten. Mensen met een goed idee voor hun buurt krijgen van Fonds 1818 extra ondersteuning om het idee om te zetten in een projectaanvraag. Het doel van Verrijk je Buurt is om in het jubileumjaar 200 buurtinitiatieven te realiseren. Een speciale website verrijkjebuurt.fonds1818.nl en de Verrijk je Buurt Box bevatten tips en hulpmiddelen om aan de slag te gaan.

U bent hier