Rolstoelspeeltoestel in Den Haag

Rolstoelspeeltoestel in Den Haag

Fonds 1818 zet zich in voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen en is er voor mensen die onvermoeibaar in de bres springen voor een ander. Deze doelstellingen komen prachtig samen in het initiatief om een speeltoestel in de Haagse wijk Segbroek te plaatsen waarop kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen spelen. De wens kwam uit de wijk zelf. Inmiddels zijn er meerdere organisaties bij betrokken om het project mogelijk te maken – ook Fonds 1818.

Wens uit de wijk

In een speeltuin zijn en niet kunnen spelen: niets is zo vervelend voor een kind. Helaas is het de dagelijkse realiteit voor veel kinderen met een beperking, wanneer zij bijvoorbeeld mee zijn met hun broertje of zusje. Hoog tijd voor verandering, zo dacht ook de moeder uit de Haagse wijk Segbroek die een zoontje met een beperking heeft. Zij kwam met de wens om een speciaal rolstoelspeeltoestel te plaatsen op een speelplek in haar buurt.

 

Samen met de begeleider van het jongetje zocht zij naar mogelijkheden om het plan uit te voeren. Fonds 1818 gaf niet alleen een donatie aan het project, maar hielp ook met de koppeling aan de juiste instanties, waaronder Bureau Graswortel en Stichting Voorall. Het toestel zal in november worden geplaatst in speeltuin Het Kastanjeplein aan de Haagse Fahrenheitstraat.

Win-win

Spelen met andere kinderen levert voor alle kinderen voordelen op. Voor kinderen in een rolstoel is het belangrijk voor hun zelfvertrouwen, zelfbeeld en voor zowel hun mentale als fysieke ontwikkeling. En als kinderen zonder beperking samen spelen met kinderen in een rolstoel vallen vooroordelen over het hebben van een handicap makkelijker weg. Ze ontdekken dat het leuk is om met kinderen in een rolstoel te spelen en er wordt een beroep gedaan op hun zorgzaamheid. Dit draagt enorm bij aan inclusie. Niet alleen rolstoelen, maar ook kinderwagens kunnen op het toestel. Zelfs dementerende ouderen kunnen hier gebruik van maken.

Meer toestellen

Gelukkig blijft het niet bij het plaatsen van één rolstoelspeeltoestel. Zo opende wethouder Kavita Parbhudayal begin juli al een toestel in speeltuin De Koe aan de Van Campenvaart in de Haagse wijk Ypenburg (zie de foto bovenaan deze pagina). En er zijn nog drie andere Haagse rolstoelspeeltoestellen in ontwikkeling. Fonds 1818 kijkt graag uit naar aanvragen vanuit het hele werkgebied.

 

Op de site van Stichting Voorall vind je meerdere inspirerende initiatieven voor Hagenaren met een beperking.

U bent hier