Rijke cultuur

Rijke cultuur

The Hague African Festival wil film, muziek, fotografie, handwerk en eten uit Sub-Sahara Afrika naar Den Haag brengen. “Afrika heeft zo’n rijke cultuur”, vertelt George Duncan, directeur van stichting Sankofa die het gratis festival organiseert. Hij komt oorspronkelijk uit Ghana, waar hij Kwame heet. “Jongen die geboren is op zaterdag, betekent mijn Ghanese naam. Ik vind het wel leuk als je me zo noemt. Ik mis de Afrikaanse cultuur als ik in mijn gastland Nederland ben. Daarom haal ik het met het festival hiernaartoe.”
“De Afrikaanse cultuur omvat veel meer dan muziek”, benadrukt Kwame. “Maar in alle Afrikaanse culturen speelt muziek wel een heel belangrijke rol. Ook als communicatiemiddel. Toen we nog geen telefoon hadden, gebruikten we trommels om boodschappen over te brengen tussen dorpen. Overal komt muziek bij kijken, van geboortes tot begrafenissen, Afrikanen staan ermee op en gaan ermee slapen.”

 

Mode, film en braai
Al twaalf jaar vult het Zuiderpark zich op een zondag medio juli met liefhebbers van Afrikaanse muziek. “Het publiek is heel divers. Muziek is wat mensen samenbrengt. Er wonen, werken en studeren tussen de 12.000 en 15.000 Afrikanen in Haaglanden. Daarnaast zijn er heel veel Nederlanders die gek zijn op Afrika.”
Van afrobeats tot reggae, ook het programma tijdens het festival is divers. Kwame Duncan zelf wil vooral Sauti Sol niet missen: “Dat is een van de grootste bands uit Kenia. We zijn zo blij dat we die hebben kunnen krijgen.” De afropop-band treedt op in het Zuiderparktheater, evenals de Togolese trompettist Daniel Dzidzonu, de Guinese kora-virtuoos Ba Cissoko en de Senegalese drummer Oké Sene.
“Een ander hoogtepunt is de African Fashionshow”, vindt de festivaldirecteur. “Jonge Afrikaanse designers etaleren hun werk, tussen de optredens door. Want ook mode is onderdeel van de Afrikaanse cultuur.” Net als film, fotografie en eten. Daarom zijn er voorafgaand aan het festival voorproefjes op verschillende locaties in de stad: Filmhuis Den Haag, het Atrium van het stadhuis en het Scheveningse strand. “Daar brengen we een beetje kleur met een strandfeest, inclusief Afrikaanse braai (barbecue).”

 

Lokaal talent
Buiten in het park is, naast een markt en horeca, een tweede podium speciaal voor lokaal talent. “Er zijn best veel Afrika-verwante inwoners van Haaglanden die een verborgen talent hebben op het gebied van muziek, dans of rap. Wij bieden een podium om die talenten te etaleren.” Tijdens voorrondes in Haags muziekcentrum Musicon krijgt jaarlijks een tiental geselecteerden de kans hun talenten te tonen. Ongeveer de helft van hen wordt met trainingen, workshops en masterclasses klaargestoomd voor een optreden tijdens The Hague African Festival en soms ook Parkpop. “Hoe vaak krijg je die kans om voor duizend mensen op te treden? Zo’n ervaring vergeten ze nooit. En de drie besten mogen uiteindelijk naar de studio, voor professionele opnamen. Je weet maar nooit, het kan een stap zijn om van muziek hun beroep te maken.”

 

Dit is een themaverhaal uit het Fonds 1818 Magazine. Elk kwartaal brengen we een magazine vol verhalen over gesteunde projecten uit. Wilt u die ook ontvangen? Meld u dan hier aan.

 

Kijk hier welke festivals we nog meer steunen.

U bent hier

Deel met:

 

Wilt u ook ieder kwartaal het gratis Fonds 1818 Magazine ontvangen?
Meld u dan hier aan.