Planten voor bijen

Voldoende en veel soorten bloemen zijn belangrijk voor bijen. Door het hele jaar heen, in vroege en late voorjaren, en bij goed en slecht weer. U kunt denken aan bollen in het voorjaar en aan herfstaster, lavendel of klimop, die juist bloeien in het najaar. Of een groen dak, klimplanten langs de gevel, of een kruidentuin. Tijm, salie, rozemarijn en marjolein zijn echte bijenplanten. Ook gras bloemrijk inzaaien en maaien ná de bloei is goed voor de bijen. En vergeet de bomen niet: ook boven in de boomtoppen gonst het van de bijen. Snoeien ná de bloei!

U kunt hier een lijst met bijenlokkers voor in de tuin downloaden.
Op www.drachtplanten.nl vindt u een uitgebreid overzicht. U kunt zoeken op vaste planten, bollen, één- en tweejarigen, struiken, bomen, klimplanten, kuipplanten, wat u maar wilt. Ook kunt u er adressen vinden waar u deze planten gifvrij kunt kopen.

Voldoende en veel soorten bloemen zijn belangrijk voor bijen. Door het hele jaar heen, in vroege en late voorjaren, en bij goed en slecht weer. U kunt denken aan bollen etc.

Alle beetjes helpen
Bloembakken, geveltuintjes, kleine stukjes grond met bloemrijke beplanting, het zijn schakeltjes die verschillende stukken grond als het ware met elkaar verbinden. Tot het uiteindelijk een bijenlandschap vormt. Zo krijgen de bijen de beschikking over een groter gebied. Niet alleen leuk voor de bij, ook voor allerlei andere insecten als sluipwespen en snorzweefvliegen, die zich voeden met bladluizen. En voor vogels die zich voeden met insecten, of met de bessen van de planten voor de bijen!

Foto: Marijke Langeveld

U bent hier