OldStars Walking Football

OldStars Walking Football

Wandelend voetballen. Het blijkt dé manier voor 60-plussers om fit te blijven. Noordwijk, KMD, RCL, Ter Leede, Westlandia, Roodenburg, Zoetermeer, DUNO, FC ’s-Gravenzande, Laakkwartier, De Ster. Bij voetbalverenigingen in het hele werkgebied van Fonds 1818 wordt inmiddels OldStars Walking Football gespeeld. Zes tegen zes, op een klein veld, zonder doelman. Niet rennen en de bal laag houden, zo gelden de regels.

 

“Als je gaat rennen, is er sneller fysiek contact. Dat is na je zestigste echt niet goed voor je lichaam, de botten zijn niet zo sterk meer”, aldus projectleider Johan Annema van Het Nationaal Ouderenfonds. Landelijk is het Ouderenfonds, in samenwerking met de KNVB en de Eredivisie, projecteigenaar van OldStars walking football. Fonds 1818 steunt het Ouderenfonds financieel bij de uitrol in de regio. Projectadviseur Carien Janssen van Raay: “Het mooie is dat, nadat met onze hulp een team is opgestart, de sportclub en deelnemers het allemaal zelf regelen.”

 

Zelfredzaamheid
Per team worden twee deelnemers door het Ouderenfonds opgeleid om hun eigen team te trainen. “Wij stimuleren zelfredzaamheid”, vertelt Annema. “Vroeger zorgden we voor ouderen, dat is niet meer.” Het Ouderenfonds wilde een activiteit ontwikkelen specifiek voor oudere mannen, omdat vrouwen al beter werden bereikt. Daar kwam bij dat uit onderzoek is gebleken dat mannen minder aandacht besteden aan hun gezondheid. “We willen ze bewust maken van hoe belangrijk het is om fit te blijven.”

 

Omdat voetbal de meeste mannen aantrekt, is voor een variant op deze sport gekozen. “Ik heb vroeger ook voetbal gespeeld. Dat zit erin, het blijft leuk”, aldus Jan Omvlee, van het OldStars walking football team in ’s-Gravenzande. Teamgenoot Piet van der Steen is het met hem eens: “Veel van ons begeleiden hun kleinkinderen naar het voetbalveld. Waarom zou je dan niet ook zelf het veld opgaan? Daarbij hoeven we niet de beste te zijn, het gaat om het grote vermaak.”

 

Saamhorigheid
Naast een uur verantwoord bewegen in de buitenlucht, is er tijdens walking football aandacht voor saamhorigheid. Van competitie is geen sprake. “Dat gaat ten koste van de laagdrempeligheid”, volgens Annema. “Deze mannen spelen niet om te winnen, maar om fit te blijven. En voor de gezelligheid natuurlijk.“ Het sociale contact maakt het leuk, vindt Ary Kuijvenhoven. “Anders zie je elkaar in het dorp en blijft het bij het opsteken van een hand. Nu ga je samen het veld op en daarna lekker nazitten.”
 

Voor cursussen, nieuws en evenementen: www.oldstars.nl

Deel met:

U bent hier

 

Wilt u ook ieder kwartaal het gratis Fonds 1818 Magazine ontvangen?
Meld u dan hier aan.