Natuurwandelingen 'We zijn er voor elkaar'

Natuurwandelingen 'We zijn er voor elkaar'

De deelnemers aan de natuurwandeling in Zoetermeer lopen mee voor de beweging, de natuur én het sociale contact. ‘Het is een goede manier om mensen te leren kennen.’

 

De stichting Gezond Natuur Wandelen Nederland organiseert wekelijks wandelingen op zo’n 75 locaties in 50 gemeenten. Met gemiddeld vijftien wandelaars, voornamelijk ouderen. “Dat is de groep die de beweegnorm, van 2 uur of 10.000 stappen per dag, niet haalt”, vertelt initiatiefnemer en natuurgids Ronald van Zon. “Het is voor hen best lastig om alleen te gaan wandelen. Maar ze staan vaak wel alleen. De wandelingen zijn dan een goede manier om mensen te leren kennen.”

 

Lief en leed
Linda loopt voor het eerst mee. “Ik moet onder de mensen zijn, dat vind ik fijn.” Dan is ze aan het goede adres, vertelt begeleidster Yvonne. “We hebben aandacht voor elkaar, delen lief en leed.” Als een van de vaste wandelaars ziek is, gaat Anneke op bezoek met een kaart die is rondgegaan in de groep. “Dat zou ik zelf ook fijn vinden”, vertelt ze. “Net als dat iedereen aan me vraagt hoe het gaat, nu mijn man ziek is. We zijn er voor elkaar. Dit is echt mijn ochtend, die houd ik hiervoor vrij.”

 

De term ‘eenzaamheid’ gebruikt de organisator liever niet. “Daar ligt een taboe op, dan komt er niemand. Het is gewoon een gezellige, en gratis, wandeling”, aldus Van Zon. “Ik ben zeker niet eenzaam”, benadrukt ook Hans. “Er staan wel geraniums op mijn balkon, maar ik zit er niet achter. Ik ga liever naar buiten. Alleen niet in mijn eentje, dat vind ik saai. De groepswandeling is gezellig en ik leer ook nog wat over de natuur.”

 

Goed voor de gezondheid
“We zoeken bewust het groen op”, vertelt Van Zon. “Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat dit goed is voor de gezondheid.” De begeleiders zijn vrijwilligers die eveneens van wandelen houden. Zij krijgen een EHBO-cursus en een cursus natuurbeleving. “Dit is de adderwortel”, staat Corrie stil bij een struik met rood-roze bloemetjes. “De om elkaar heen draaiende wortels van deze plant doen aan een slang denken, vandaar de naam.” Van Zon: “Zo’n weetje is het toetje. Vooropstaat het samen een uurtje wandelen, én het kopje koffie na afloop.”

 

Dit arikel komt uit het Fonds 1818 Magazine. Wilt u die ook elk kwartaal gratis ontvangen? Meld u dan hier aan.

U bent hier