MoneyWays

MoneyWays zet ‘peer educators’ voor de klas, in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en de onderbouw van het middelbaar beroepsonderwijs. “Het zijn rolmodellen die iets ouder zijn dan onze doelgroep: jongeren tussen de 15 en 24 jaar”, vertelt Matthijs den Otter van Diversion, het bureau voor maatschappelijke innovatie dat het project uitvoert. “Financiële verantwoordelijkheid begint op deze leeftijd. De jongeren gaan op zichzelf wonen, hebben een zorgverzekering nodig, willen een brommer of auto kopen. Eén op de vijf jongeren tussen de 18 en 24 heeft een schuld, van 37 procent mbo’ers. Bijvoorbeeld door online wedden op voetbalwedstrijden, wat veel jongens tegenwoordig doen. Het is gewoon gokken, zonder begeleiding en voorlichting. Dat soort zaken bespreken ze het makkelijkst met leeftijdgenoten.”

Diversion gebruikt peer education al langer als methode in verschillende projecten. “We merkten dat het werkte om gesprekken open te breken.” MoneyWays werd in 2013 opgezet, in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). “We hopen komend schooljaar de duizendste klas te kunnen draaien, hebben inmiddels zo’n 22.000 leerlingen bereikt. Dat moeten er nog veel meer worden. We zijn flink aan het uitbreiden, met hulp van Fonds 1818.”

Voor MoneyWays zijn, afhankelijk van de tijd van het jaar, veertig tot honderd peer educators actief. “Zij hebben een voorbeeldfunctie, worden door de scholieren gezien als grote broer of zus. Ze hebben niet allemaal zelf in de schulden gezeten, maar wel situaties meegemaakt die herkenbaar zijn voor de jongeren. Dat schept openingen om hun eigen ervaringen te delen. Het gaat ons erom dat ze zich bewust worden van hun financiële gedrag en hoe belangrijk het is er grip op te hebben. Maar ook dat je erover durft te praten en hulp zoekt als het misgaat. Na onze lessen zeggen de jongeren dat sneller te zullen doen: op tijd aan de bel trekken, zodat het niet uitloopt op enorm problemen.” 

diversion.nl


Artikel uit het Fonds 1818 Magazine. Thema: Uit de Rode Cijfers.
Ieder kwartaal verschijnt het Fonds 1818 Magazine. 
U ook een gratis abonnement thuis ontvangen? 

 

U bent hier

Deel met: