Lezen en schrijven naar een hoger niveau

Lezen en schrijven naar een hoger niveau

‘’Wij willen de passie om te lezen en schrijven prikkelen bij de mensen.’’ Met dit doel bedacht de schrijfclub Schrijvers Tussen de Kassen, in samenwerking met Westland Cultuurweb, WestlandTheater De Naald en Bibliotheek Westland een driejarenplan. Een deel van dit plan is gericht op middelbare scholieren vanaf 16 jaar voor wie een uitgebreid programma is opgesteld. Het programma bestaat uit workshops poetry slam en songteksten of rap schrijven, een dichtwedstrijd en een wedstrijd ‘het korte verhaal’.

 

Twee vliegen in een klap
Jeroen Dahmeijer, voorzitter van Schrijvers Tussen de Kassen: ‘’Toen we dit in 2016 bedachten wilden we een educatief programma voor kinderen, en we wilden samengaan voor volwassenen creëren. We noemen ons project het Westlands Boekengala. Dat is letterlijk een bal of gala. Hiermee moedigen we jongeren aan om te schrijven en brengen we lezend Westland op een laagdrempelige manier in aanraking met landelijke schrijvers.’’

 

Jongeren stimuleren om te schrijven
‘’Hoe krijgen we jongeren zover om te schrijven? Die vraag hebben we met de participerende partijen besproken en we kwamen op het idee om tijdens de Boekenweek, een aantal keer een middagprogramma aan te bieden op middelbare scholen.’’ Die middagen worden er workshops poetry slam, songteksten of rap schrijven gegeven. Onder andere ‘spoken word’-artiest Elten Kienne verleent hiervoor zijn medewerking. ‘’De afgelopen edities hebben we gezien dat jongeren aan het rijmen en schrijven raken als ze door een professionele ‘spoken word’-artiest geïnspireerd en gestimuleerd worden. We verwachten dit jaar zo’n 200 leerlingen die deelnemen aan de workshops’’, vertelt Jeroen.

 


Schrijfwedstrijden
In de Boekenweek tijdens de eerste editie van het Westlands Boekengala werden ook speciale schrijfwedstrijden gehouden waar jongeren en volwassenen aan deel mochten nemen: een dichtwedstrijd en de wedstrijd ‘het korte verhaal’. Vier winnaars werden tijdens het Westlands Boekengala van 2016 bekend gemaakt en droegen daar hun werk voor.

 

Jeroen: ‘’Het wordt aankomende editie weer een interessante avond, waar acts die goed zijn op papier het podium opzoeken. Educatie, amateurs en professionals komen samen op deze avond, waarna hopelijk het lees- en schrijfniveau in het Westland weer een stukje hoger wordt.’’

 

Westlandse Boekengala
Op 27 maart 2019 vindt de Boekengala plaats in Westlandtheater De Naald. Dat is de derde in de reeks. ‘’De bedoeling van deze avond is om iedereen die van schrijven, lezen of voordrachtskunst houdt, elkaar te laten ontmoeten in een feestelijke sfeer. Maar het is natuurlijk ook de bedoeling om publiek wat minder hiermee heeft, te doen verrassen.’’  De Westlandse streekdichter Dirk den Hoed opent de derde editie van het Boekengala. Het programma bestaat verder uit acts van landelijk bekende professionals die verbonden worden aan acts door lokaal getalenteerde amateurs.

U bent hier