Leren omgaan met mui-stromingen in de Noordzee

Leren omgaan met mui-stromingen in de Noordzee

De elf kilometer lange kustlijn van Den Haag brengt veel plezier met zich mee. Toch kan onze kustlijn gevaarlijker zijn dan we denken. En nee, dan hebben we het niet over haaien, maar over mui-stromingen. Elk jaar komen er, door gebrek aan kennis, zwemmers in de problemen voor de kust van Scheveningen.

 

ABZee
De organisatie ABZee heeft als missie om iedereen veilig en met plezier in de zee te leren zwemmen. Hierbij ligt de nadruk op kinderen. Zij hebben vaak wel geleerd hoe ze moeten zwemmen, maar weten nog niks over de gevaren van de zee. Of ze zijn bang voor gevaren die in de Noordzee niet voorkomen: "Ik ga meestal niet in zee, want ik ben bang voor haaien", vertelt een deelnemer aan de workshop ‘Veilig zwemmen in Zee’ door ABZee.

 

Mui-stromingen
Mui-stromingen zijn diepere gedeeltes dwars op de kustlijn tussen twee zandbanken in. Het water tussen het strand en de zandbanken stroomt bij eb en vloed richting deze diepere gedeeltes. Hierdoor ontstaat een krachtige stroming richting zee. Zwemmers kunnen hierdoor in paniek raken en proberen tegen de stroming naar de kust te zwemmen. Je kunt je voorstellen dat dat erg veel kracht kost, waardoor je vermoeit raakt en de kans op verdrinking groot is.

 

Workshop ‘Veilig zwemmen in Zee’
Lifeguard Sandra: "Ik merk dat kinderen vaak niet de zee in mogen van hun ouders. Ze vinden het gevaarlijk, maar weten niet precies wat er gevaarlijk aan is. Daarom bieden we dit jaar de workshop ‘Veilig zwemmen aan Zee’ niet alleen aan kinderen, maar ook aan hun ouders. Zodat ook zij weten wat ze moeten doen als zijzelf of hun kind in een mui-stroming terechtkomt. Dat is namelijk wel een reëel gevaar in de Noordzee". In een workshop van 2,5 uur, waarvan een uur theorie en anderhalf uur praktijk, wordt uitgelegd wat een mui is en wat je het beste kunt doen als je hierdoor wordt meegesleurd. ‘’We gaan met de deelnemers de zee in om ze onder begeleiding te laten ervaren hoe sterk de mui-stroming kan zijn.’’

 

Brandingssporten stimuleren
Niet alleen leert ABZee wat reële gevaren zijn en hoe je veilig in de zee kunt zwemmen, voor sommige kinderen is überhaupt naar het strand gaan niet vanzelfsprekend en is zwemmen in zee onbereikbaar. Ouders blijken het gedoe te vinden om naar het strand te gaan: ‘’Spullen mee, kost geld, blijft de zon wel lang genoeg schijnen, want tja als we dan met ons hele hebben en houwen gaan, dan willen we er niet maar een uurtje zitten…’’, vertelt Sandra.
‘’Met ons project stimuleren we kinderen op een leuke manier te zwemmen in de zee en mee te doen aan brandingssporten.’’

 

Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken heeft ABZee verschillende samenwerkingspartners, waaronder buurtcentrum de Mussen en stichting Bij-1.

U bent hier