Laak bloeit dankzij bevlogen buurtbewoners

Laak bloeit dankzij bevlogen buurtbewoners

Bewoners van Laak laten hun Haagse wijk bloeien! Fonds 1818 steunde het bewonersinitiatief ‘Laak Bloeit’ met een donatie van 1.250 euro. Met dit bedrag leggen de bevlogen buurtgenoten zoveel mogelijk kleurrijke boomspiegels aan. En het groene groepje kijkt alvast verder dan de vierkante meter rondom de boomstam. “Parkjes opknappen, een pluk- of vlindertuin opzetten, we hebben wilde plannen voor de wijk”, vertelt initiatiefnemer Kirsten.

Groen en gezellig

‘Laak Bloeit’ is een ultiem voorbeeld van een geslaagd bewonersinitiatief. Er hoeven maar een paar enthousiaste buurtgenoten op te staan en de handen uit de mouwen te steken en je kunt echt het verschil maken in een wijk. Kirsten is één van die buurtgenoten. Zij wilde haar eigen straat – de Isingstraat – graag wat opfleuren met bloemen en planten. “Straten met bloeiende boomspiegels zien er gewoon leuker uit”, vertelt Kirsten. “Bovendien helpen we de bijen een handje, kunnen we de aarde haar sponsfunctie weer teruggeven en helpen planten om straten koeler te houden tijdens zomerse oververhitting. Alleen maar pluspunten dus!”

 

Via Facebook riep Kirsten mensen uit de straat op om op een bepaalde dag te komen helpen met het aanleggen van de boomspiegels. “Ik verwachtte een paar actievelingen”, zegt Kirsten. “Maar ineens stonden er meer dan tien mensen, waarvan lang niet iedereen in de Isingstraat woont. De één vond het leuk om paaltjes in de grond te slaan. Er liep iemand langs die zei: ‘Ik heb nog wel een handige zaag, wacht, die haal ik thuis even’. Met koek en zopie erbij werd het een hele gezellige dag.”

 

Laak bloeit nu dus niet alleen vanwege de boomspiegels, ook het samenkomen van de buren, die elkaar op deze manier steeds beter leren kennen, draagt hieraan bij. Tijdens de lockdown brachten Kirsten en haar ‘harde kern’ op verzoek bloemzaadjes langs bij wijkgenoten. “We vroegen of mensen foto’s wilden delen op onze Facebookpagina. Zo groeit onze community ook online.”

 

Kriskras door de wijk

Na de Isingstraat is nu de Linneausstraat aan de beurt om opgeknapt te worden. “Maar we werken ook met een nieuw concept”, vertelt Kirsten. “We vinden het zo leuk dat mensen vanuit de hele wijk zich melden via Facebook en aangeven dat ze ook graag voor hun eigen deur boomspiegels zouden willen beplanten. Naast het aanpakken van een hele straat op één dag gaan we daarom nu ook kriskras door de wijk aan de slag. Op die manier kunnen we snel gehoor geven aan de wensen van onze wijkgenoten en weten we in ieder geval zeker dat de boomspiegels goed verzorgd worden.”

 

Zet gedreven mensen bij elkaar en de goede ideeën stapelen zich op. “Inmiddels zijn de wildste plannen al voorbijgekomen om Laak groener en duurzamer te maken”, vertelt Kirsten. Als we echt een grote vaste groep hebben, zou ik graag onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. Dan ziet Fonds 1818 ons zeker terug!”

 

Ook een goed idee voor de wijk? Trommel enthousiaste buurtgenoten op en dien een aanvraag in voor een bewonersinitiatief!

 

U bent hier