Jeugdvakantieloket

‘Een leuke ervaring voor kinderen met een pittig leven’

Hutten bouwen in Wassenaar, leren over de natuur in Drenthe, muziek maken in de Haagse duinen, met het hele gezin op kamp naar Heino, indoorsurvival in Wateringen. Het is maar een greep uit de vele vakantieactiviteiten die het Jeugdvakantieloket mede mogelijk maakt. Maar ze zijn allemaal even belangrijk voor de kinderen die eraan deelnemen.

Het afscheid valt, vooral de ouders en grootouders, zwaar. “Veel van deze kinderen zijn nog nooit een nacht van huis geweest”, verklaart gymleraar Arthur van Dijk van de Van Ostadeschool in de Haagse Schilderswijk. “In de Nederlandse cultuur ga je vaker uit logeren, maar hier doen ze dat niet zo snel.” Het betreft uitsluitend kinderen van niet-Nederlandse afkomst, 54 in totaal. Gewapend met rolkoffer en zak chips of snoep. Ze zijn een jaar of twaalf, zitten in groep acht en gaan volgend schooljaar naar de middelbare school. Hun schoolkamp is dit jaar dan ook een afscheidskamp. De kinderen nemen afscheid van hun oude school, de juffen en meesters, en elkaar. Maar eerst van hun familie, voor een paar nachten. Meerdere keren komen vaders en moeders terug de touringcar in voor nog een laatste knuffel van hun kinderen. “Ik ben nog nooit weggeweest zonder mijn moeder”, vertelt Seyma. “Toen zij ging huilen, ging ik ook.”

Maar zodra de deuren eindelijk sluiten en de bus optrekt, wordt er gejuicht. “Ik ben blij dat ik ze kan uitzwaaien, eindelijk even zonder mijn ouders”, aldus Hamza. En eindelijk eens de stad uit. Want ook dat doen deze kinderen niet vaak, weet Van Dijk, die al zeventien jaar op de school werkt. “Het is ook lastig om er met een groot gezin op uit te gaan. In het Zuiderpark komen ze wel, maar in het bos of op het strand nauwelijks.” Dat blijkt ook uit de reacties van de kinderen als de bus Wassenaar binnenrijdt. “Ooo, bergen”, roept Mucahit bij het zien van de duinen. “Nederland heeft bergen!” Hij was al wel eerder in Duinrell geweest, waar de kinderen drie nachten zullen logeren in een jeugdhostel, maar nog niet eerder in de duinen. “Ik wist niet dat de duinen bij Duinrell horen”, aldus klasgenootje Loubna.

“We gaan wel een paar uurtjes naar het pretpark, maar willen vooral veel in de natuur zijn”, vertelt Van Dijk. “Hutten bouwen in het bos: met stokken in de weer, dat doen ze in de stad niet. Hier staan het sociale aspect en het buiten zijn voorop.” Dus worden de mobiele telefoons ingeruild voor spelletjes in de duinen. Mieren, een dode kikker, een oorwurm, bladluizen, alles wordt gillend bekeken en besproken. “De attracties zijn leuk, maar de duinen zijn echt een nieuw avontuur”, vindt Safouane. “Ik ben zes keer door brandnetels geprikt, twintig of dertig gestoken door rode mieren én gevallen”, klaagt Husamettin al na een halfuur buiten. Verschillende van zijn klasgenoten vragen wanneer ze kunnen douchen, ‘want ik heb zand in mijn onderbroek’. Maar als meester Sander vraagt of ze liever naar huis willen, ontkennen ze in koor. Husamettin: “Het is toch leuk!”

Leuke ervaring
“De kampen zijn vaak gericht op kinderen met een pittig leven, voor wie dit soort activiteiten niet vanzelfsprekend zijn, die soms nooit iets anders zien dan de stenen van de stad”, weet Vanessa Verhoeven. Als projectadviseur Jeugd bij Fonds 1818 behandelt zij de aanvragen die binnenkomen bij het Jeugdvakantieloket, dat financieel bijdraagt aan vakantieactiviteiten. Het loket is een samenwerking van twaalf fondsen die gelijksoortige projecten ondersteunen in Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar. Fonds 1818 is daar een van. “Wij gunnen de kinderen een fijne periode waarin ze loskomen van de dagelijkse realiteit. Activiteiten in de vakantieperiode komen ook de buurt ten goede, bijvoorbeeld door overlast te voorkomen. Maar het moet bovenal een leuke ervaring zijn.”

Joost Vlasblom ging als kind met de YMCA – na de scouting de grootste jeugd- en jongerenorganisatie – mee op survivalkamp naar de Ardennen. Om vervolgens als vrijwilliger twaalf jaar lang andere kinderen te begeleiden op kamp. Van 2003 tot 2011 organiseerde hij de landelijke YMCA-kampen, toen nog 120 per jaar. Nu ondersteunt hij als jeugdwerkadviseur de vier- tot vijfhonderd vrijwilligers van afdelingen in de regio bij het organiseren van vakantieactiviteiten, voor enkele duizenden kinderen per jaar. “Wij willen er zijn voor iedereen”, aldus Vlasblom. “De YMCA in Zoetermeer heeft goed contact met het maatjesproject, dat volwassen vrijwilligers koppelt aan jongeren die in hun dagelijks leven wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar in een rijke Vinex-wijk als Ypenburg in Den Haag hebben kinderen ook behoefte aan hutten bouwen en ravotten.” De kosten: 124 tot 140 euro per kind per week. “Als ouders dat niet kunnen betalen, wordt de eigen bijdrage naar beneden bijgesteld, tot minimaal vijf euro. Het Jeugdvakantieloket maakt dat mogelijk.”

Kwetsbare jongeren
Het Jeugdvakantieloket richt zich op ‘kwetsbare’ jongeren tot 24 jaar. Maar de meeste activiteiten hebben betrekking op basisschoolleerlingen en tieners, en worden georganiseerd door scholen, vrijwilligersclubs en welzijnsorganisaties. Zo gingen 23 kinderen die speciaal onderwijs krijgen op basisschool Het Mozaïek onlangs op werkweek naar Buitencentrum Wilhelminaoord, ‘een stukje Den Haag in Drenthe’. De gemeente bezit daar sinds 1974 een pand en grond, zodat Haagse scholen als Het Mozaïek naar het bos kunnen voor lessen over de natuur. Het muziekkamp van stichting Werken aan Welzijn vindt dichter bij huis plaats, op een natuurterrein in de duinen op de grens van Den Haag en Monster, zodat de deelnemers gewoon thuis kunnen slapen. “Vijftig kinderen proberen vijf dagen lang allerlei instrumenten uit en schrijven zelf liedjes”, vertelt vrijwillig coördinator Martin Bruijn. “Zo ontdekken ze hun eigen kwaliteiten. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling.” Voor andere kinderen is het juist van belang eens iets te ondernemen mét het hele gezin. Daarom mochten naar Heino in de meivakantie niet alleen honderdvijftig kinderen, maar ook twintig tieners en zestig ouders mee uit de Schilderswijk, Kortenbos en het Oude Centrum in Den Haag.

Jaarlijks komen er bij het Jeugdvakantieloket rond de honderd aanvragen voor een financiële bijdrage binnen. “Vorig jaar waren het er 108, twaalf meer dan het jaar ervoor”, rekent Verhoeven voor. “Daarvan zijn er 99 goedgekeurd. Dat jaar was voor het eerst het budget van 3,5 ton helemaal op, we zijn er zelfs iets overheen gegaan. De bedragen die worden aangevraagd zijn soms heel fors, bijvoorbeeld bij een gebundelde aanvraag van meerdere welzijnsorganisaties. Maar het kan ook gaan om een bijdrage van 1500 euro aan een kamp. Het hoeft niet veel geld te kosten om kinderen een mooie, soms zelfs levensbepalende, ervaring te geven. Er zijn kinderen die nog nooit buiten de stadsgrenzen zijn geweest. Een kamp in Wassenaar of survival in Wateringen kan dan al bijzonder genoeg zijn.”

Voedselbank
Saskia is als vrijwilliger én moeder van twee mee met de survivaldag van Bij-1, een organisatie voor kinderen en ouders in de Haagse Spoorwijk. Saskia is niet haar echte naam, want ze wil liever anoniem blijven. “Ik ben in een financieel lastige situatie terechtgekomen. Daar ben je gewoon niet trots op”, verklaart ze, terwijl haar oudste dochter haar benen stevig omhelst. “Ik had nooit gedacht dat ik naar de voedselbank zou moeten. Maar daar sta ik dan, met mijn twee hbo-diploma’s, die onvoldoende kans blijken te bieden op een goede baan. Ik ben net gescheiden, zit met te hoge woonlasten. Daardoor kan ik niet zo makkelijk uitjes met de kinderen doen. Alles kost geld. Laatst stond er te weinig op mijn OV-chip om met de bus te gaan. En zelf een ijsje op het strand is een punt. Ik heb die van mij gelaten, zodat we hier naartoe kunnen.”

Bij-1 vraagt een eigen bijdrage van 1 euro voor deelname aan het dagje weg. “Een symbolisch bedrag”, aldus coördinator Rosalie Vellekoop. “Het zorgt voor bewustzijn, maar mag geen drempel vormen. Voorheen vroegen we 2,50 euro, maar dat kon niet iedereen betalen. In onze wijk is gewoon echt heel veel armoede. Als ouders meer te besteden hebben, hebben de kinderen vaak ook een drukker programma. Deze kinderen hebben minder te doen. Geld voor gitaarles of zwemmen is er niet. En er zijn vaak problemen thuis. We willen de kinderen van de straat houden en iets leuks en leerzaams bieden.” Boogschieten, tegen een muur op klimmen, door een donkere grot tijgeren, uitglijden op de modderige hindernisbaan. Alle zestig jonge deelnemers aan de indoorsurvival bij 2SUR5 in Wateringen gaan ervoor. Eerst voorzichtig, maar al snel voluit. Ze moedigen elkaar luidkeels aan. “Hier leren ze samenwerken en hun grenzen verleggen. Maar het is ook gewoon een veilige plek om te spelen, zodat ze even kind kunnen zijn.”

De fondsen die deelnemen aan het Jeugdvakantieloket:
Stichting Boschuysen, Fonds 1818, Stichting Levi Lassen, Fonds Schiefbaan Hovius, Rooms Katholiek Wees en Oude Liedenhuis, Stichting Kinderzorg Den Haag-Rotterdam, Stichting Liduina Fonds, Katholieke Stichting Jongerenbelangen, Stichting Pape-Fonds, Pro Juventute Steunstichting ’s-Gravenhage, Stichting A.L.H.J. van Ravesteyn Fonds, Stichting Madurodam Steunfonds, 

Totaalbudget: 
350.000 euro, waarvan ongeveer de helft wordt bijgedragen door Fonds 1818.

Artikel uit het Fonds 1818 Magazine #3 2015.
Ieder kwartaal verschijnt het Fonds 1818 Magazine. 
Een abonnement is gratis.

151 277
Den Haag
Deel met:

U bent hier

 

Wilt u ook ieder kwartaal het gratis Fonds 1818 Magazine ontvangen?
Meld u dan hier aan.