‘Iedereen kan zich eenzaam voelen’

‘Iedereen kan zich eenzaam voelen’

Eenzaamheid is van alle tijden en iedereen kan zich eenzaam voelen. Fonds 1818 steunt daarom vanaf het begin allerlei initiatieven die mensen bij elkaar brengen. ‘Duurzame contacten helpen voorkomen dat je in een isolement belandt.’

 

“De helft van alle Nederlanders kampt met eenzaamheidsgevoelens”, weet Michel Nivard, projectadviseur bij Fonds 1818. “Een van de eerste projecten die wij financieel steunden, was de Boodschappen Begeleidingsdienst (BBD) in Den Haag. Die organisatie was in 1992 al gericht op het tegengaan van eenzaamheid en onderneemt nu nog steeds activiteiten met zo’n 5.000 ouderen.”

 

Eenzaamheid is van alle tijden. Het komt voor onder alle lagen van de bevolking, in allerlei vormen. “Daarom is het goed dat er veel soorten initiatieven zijn om eenzaamheid te bestrijden of, beter nog, te voorkomen. Mensen zijn vooral geholpen met mooie, kleine initiatieven die hun sociale netwerk vergroten en versterken”, vervolgd Michel.

 

Praatjes aan de 'gelukstafel'
Als Sultan de Albert Heijn in de Haagse wijk Bouwlust en Vrederust binnenkomt, kijkt ze nieuwsgierig naar de ‘gelukstafel’ die er staat opgesteld. Inspiratiecoach Ghizlane nodigt haar uit om aan te schuiven, voor koffie of thee, koekjes en een praatje. “Mensen kunnen bij ons hun verhaal doen”, legt ze uit. “Wij luisteren echt, inventariseren waar behoefte aan is en kunnen je koppelen aan anderen die contact zoeken.”


“Ik doe hier iedere dag boodschappen”, vertelt Sultan, terwijl ze een passerende medewerker groet. De 59-jarige vrouw van Turkse komaf woont sinds dertig jaar in Nederland. “Maar ik heb geen contact met Nederlandse mensen. Ik kende een paar echtparen, die zijn allemaal al overleden. Mijn kinderen zijn volwassen en mijn man werkt fulltime, hij vertrekt om zes uur ’s ochtends en komt moe thuis. Ik zou het wel gezellig vinden als er iemand met me mee wil wandelen.”


Haar gegevens worden ter plekke ingevuld op vraagelkaar.nl. “Dat is een website waarop je elkaar kunt vinden, een soort datingsite voor vriendschap en betekenis”, vertelt oprichtster Janet Turkstra. “Je kunt samen afspreken of in groepsverband. Voor een kop koffie, etentje of bezoek aan een museum bijvoorbeeld. We tellen 2.000 leden, van alle leeftijden, in Den Haag. Jaarlijks maken we zo’n 1.500 matches in de stad.” Voor Sultan worden meteen twee berichten verstuurd naar andere wandelaars die bij haar in de buurt wonen. Nog dezelfde dag is een afspraak gemaakt.

 

Ondernemers bundelen krachten
De samenwerking tussen Vraagelkaar.nl en de Albert Heijn komt voort uit de Haagse Community tegen Eenzaamheid, een platform dat Haagse ondernemers helpt hun krachten te bundelen in de strijd tegen eenzaamheid. “Dat is hard nodig”, meent supermarktmanager Rachid Menhali. Hij treft veel eenzame klanten. “Er zijn mensen die bij elk bezoek weer opnieuw vragen waar de Perla-koffie staat.”


In alle 41 Haagse filialen van de grootgrutter werkt inmiddels een medewerker die is getraind in het herkennen van eenzaamheid. “Er zijn klanten die ons inmiddels weten te vinden en concreet benoemen dat zij behoefte hebben aan contact met andere buurtgenoten en gelijkgestemden. Klanten zoeken elkaar ook op. Waar men vroeger de kerk had als ontmoetingsplek, merken wij dat klanten in de Albert Heijn een mooi alternatief hebben gevonden.” De supermarktmedewerker wijst hen indien gewenst door, bijvoorbeeld naar Vraagelkaar.nl. “Zij hebben de expertise die wij missen.”


“Dat naast welzijnsorganisaties nu ook ondernemers dit soort sociale initiatieven nemen, is hartstikke mooi”, vindt Michel Nivard van Fonds 1818. “Het leuke van bedrijven is dat ze creatief denken en doen, waardoor je heel andersoortige initiatieven krijgt. Waarmee echt heel veel mensen worden bereikt.”

 

Dit artikel  komt uit het Fonds 1818 Magazine. Wilt u die ook elk kwartaal gratis ontvangen? Meld u dan hier aan.

U bent hier