Fonds 1818 trakteert met groots festival

Ruim 8.000 bezoekers op 200ste verjaardag

Het Fonds 1818 Festival in en om de Grote Kerk in Den Haag trok vandaag ruim 8.000 bezoekers. Zij konden zien wat voor projecten het fonds de afgelopen jaren heeft ondersteund. Sanne ten Bokkel Huinink, directeur van Fonds 1818: “Tijdens het festival hebben we gezien dat er al veel geweldige en inspirerende maatschappelijke initiatieven plaatsvinden in onze regio. Dat smaakt naar meer. Daarom blijven we stichtingen, verenigingen en bewoners stimuleren om bij ons aan te kloppen voor geld, advies en begeleiding. Zodat wij kunnen helpen bij het realiseren van hun ideeën die de maatschappij een beetje beter maken”. Tijdens het festival kregen de negentien burgemeesters in de regio van het fonds, plus die van Madurodam, ieder een cheque ter waarde van € 18.000,18. Die kunnen ze vrij besteden aan maatschappelijke projecten in hun gemeente.

Kinderen die jengelen, omdat ze niet weg willen; een mooier compliment kun je als festival niet krijgen. Het gebeurde vandaag meerdere malen, al hadden de meeste (groot)ouders en andere bezoekers zelf ook totaal geen aandrang om de Grote Kerk en het buitenterrein te verlaten. Een fanatieke opa die met rood hoofd aan een spijkerbroek van scouting De Rimboejagers hangt, een geconcentreerde moeder die met haar zoon een spaarhuisje in elkaar knutselt, een hele familie die danst bij een van de swingende acts op het podium: het zijn typerende beelden van een dag waarop iedereen meedeed en zich zichtbaar vermaakte.

Kippenvel bij Fonds 1818 Sing Along
Een kerkcarillon als onderdeel van je orkest en bijna duizend zangers in je koor. Welke andere koordirigent kan Martin van der Brugge dit nazeggen? De bevlogen dirigent straalde dan ook van oor tot oor tijdens het begeleiden van het Fonds 1818 Sing Along-koor: een megakoor dat speciaal voor de gelegenheid werd gevormd door koren uit de regio van het fonds. Gezongen werd er door nóg meer dan duizend mensen, want bij de aanzwellende klanken van You’ll Never Walk Alone en Coldplay’s Viva La Vida kon het publiek vanzelfsprekend niet stil blijven toekijken.

Boek Goed Geld
Historici Wim Willems en Henk Looijesteijn schreven het boek Goed Geld, over de rijke historie van de Nutsspaarbank en Fonds 1818. Op het festival overhandigde Henk Looijesteijn het eerste exemplaar aan Sanne ten Bokkel Huinink. “Vroeger waren er de spaarbankboekjes waarin hele levens werden gedocumenteerd. Nu hebben wij dit prachtige spaarbankboek met twee eeuwen aan boeiende verhalen over de bank en het fonds.”, aldus een trotse fondsdirecteur. Het boek is onder andere te koop bij de Haagse Boekhandel Douwes en via Boomgeschiedenis.

Jubileumactiviteiten
Ook na het Fonds 1818 Festival gaan de jubileumactiviteiten door. Met de Verrijk je Buurt-inspiratiecafés trekt het fonds ook de komende maanden de regio in om mensen te ontmoeten en steunen die hun buurt willen verbeteren. Omroep West zendt de komende twee woensdagen (om 17.00 uur) de laatste afleveringen uit van de televisieserie Goed Geld, over de geschiedenis van de Nutsspaarbank en Fonds 1818. Die geschiedenis staat ook centraal in twee andere, niet te missen projecten: de interactieve tentoonstelling Zegels & Pegels in Het Nutshuis (t/m 18 augustus gratis te bezoeken én beleven) en de rijk gevulde jubileumwebsite 200jaarnutsspaarbank.fonds1818.nl.

Fonds 1818
Fonds 1818 zet zich in voor een betere maatschappij. Door het geven van geld, advies en begeleiding en door zelf projecten uit te voeren. Fonds 1818 is er voor iedereen in de regio Delft, Den Haag, Zoetermeer, Leiden en de Duin- & Bollenstreek en tussenliggende gemeenten. Lees meer over ons.

Foto's door Valerie Kuypers. Kijk voor meer op de Facebookpagina van Fonds 1818.

U bent hier