Fonds 1818 presenteert de tentoonstelling Zegels & Pegels

Vanaf 16 mei 2018 presenteert Fonds 1818 Zegels & Pegels, een interactieve tentoonstelling voor de hele familie over de rijke historie van de Haagse Nutsspaarbank en het fonds. Het is precies tweehonderd jaar geleden dat deze spaarbank, waaruit Fonds 1818 is voortgekomen, werd opgericht. Het Nutshuis in Den Haag vormt als voormalig hoofdkantoor de aangewezen plek om dit jubileum te vieren met deze unieke expositie.

Eenmaal binnen krijg je de kans om ruimtes te verkennen waar je vroeger geen stap mocht zetten. Hoe dieper je in Het Nutshuis afdaalt, des te meer bankgeheimen er worden onthuld. Van bankstellen en bankovervallen tot en met stapels geld in zwaar beveiligde kluizen en vreemde voorwerpen in publiekskluisjes.

Spekkie Spaarduit
Onderweg leer je alles over de geschiedenis en succesformule van de Nutsspaarbank. Kinderen speelden hierbij een belangrijke rol. Speciaal voor de jongste bezoekers is Spekkie Spaarduit, vroeger hét boegbeeld van de sparende jeugd, in een nieuw jasje gestoken. De vrolijke speknek en sparende stripheld neemt hen graag op sleeptouw. Met zijn anekdotes en opdrachten à la Mission Impossible de film, duiken zij spelenderwijs in de tijd dat de euro nog een gulden was en spaarvarkentjes vol dubbeltjes en kwartjes zaten.

Collectors items
Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen met uniek historisch archiefmateriaal, en de vele zwart-witfoto’s, filmpjes en collectors items ‘van vroeger’ maken de herinneringen van grootouders springlevend. In het hart van het monumentale pand, waar eerst een kluis stond, kan iedereen elkaar ontmoeten voor een drankje in Juni Café – met uitzicht op de Nutstuin en de parkeergarage van waaruit de bank regelmatig werd bespied.

Zegels & Pegels is van woensdag 16 mei tot en met 18 augustus 2018 te zien, maandag tot en met zaterdag, 11.00 tot 16.00 uur in Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag.

16 mei: gratis workshops voor kinderen!
Speciaal voor kinderen van 6 – 12 jaar trakteert Fonds 1818 in samenwerking met het Haags Kinderatelier en de Grafische Werkplaats tot en met augustus op workshops die met geld en sparen te maken hebben. Zo kunnen zij een spaarvarkentje maken of hun eigen geld ontwerpen en drukken. De eerste workshops vinden plaats op woensdagmiddag 16 mei. Kijk voor meer informatie en om je (klein)kind aan te melden voor een workshop op www.fonds1818.nl/zegelsenpegels.    

Een ongewone bank
De Nutsspaarbank was een bank zoals we die nu niet meer kennen. Het draaide niet om winst maken en rijk worden, maar het was de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen gingen sparen. Vooral gewone mensen met een kleine beurs. Bij hen lag armoede op de loer. Door wat geld opzij te leggen konden zij toch hun hoofd boven water houden. En dat bleek goed voor iedereen. Dat was echte winst. De bank groeide uit tot een organisatie met bijna honderd kantoren in Den Haag en omgeving.

In 1992 fuseerde de Haagse Nutsspaarbank met de VSB bank, de latere Fortis bank.
VSB ‘kocht’ de bank door aandelen te steken in de stichting achter de Nutsspaarbank: het huidige Fonds 1818.

Tot op de dag van vandaag houdt Fonds 1818 de ideële gedachte achter de Nutsspaarbank levend door het geven van geld, advies en begeleiding en door zelf maatschappelijke projecten uit te voeren in de regio. Het fonds pakt in dit jubileumjaar niet alleen uit met een tentoonstelling, maar ook met een festival, boek, televisieserie en het programma Verrijk je Buurt.

Het Nutshuis
Nadat de Nutsspaarbank was opgegaan in de VSB Bank, nam Fonds 1818 al gauw het besluit om het voormalige hoofdkantoor aan de Riviervismarkt 5 niet te verkopen. Daar liggen tenslotte de wortels van het fonds. Het gebouw heeft een functie gekregen die overeenkomt met de doelstellingen van de stichting: Het Nutshuis streeft naar maatschappelijke winst en verhuurt ruimtes aan organisaties met sociaal-maatschappelijke ambities. Daarnaast organiseert Het Nutshuis het hele jaar door programma’s over maatschappelijke kwesties in de publieksruimtes van het monumentale pand. Ook kan iedereen van maandag tot en met zaterdag gratis wisselende exposities bezoeken en bij mooi weer de Nutstuin.

U bent hier