Fonds 1818 is jarig en trakteert

 
Fonds 1818 bestaat tweehonderd jaar en trakteert een jaar lang in de regio. Het fonds, bekend van z’n steun voor maatschappelijke initiatieven in Den Haag en wijde omgeving, grijpt z’n verjaardag aan om de regio - van de Bollenstreek tot Delfland en van Scheveningen tot Zoetermeer – verder te versterken. Jan Schinkelshoek, interim-directeur van Fonds 1818: “Sinds 1818 is ons doel om de Haagse regio beter achter te laten dan we ‘m aantroffen. We zijn trots op wat we de afgelopen 200 jaar hebben bereikt en dat willen we aan iedereen in de regio laten zien. Tijdens ons jubileumjaar bedanken we iedereen die zich heeft ingezet voor een betere maatschappij. En we trakteren ook door het geven van advies, begeleiding en geld aan bewoners die goede ideeën hebben.”
 
Fonds 1818 organiseert in 2018 deze vier jubileumactiviteiten:
 
1. Verrijk je Buurt
Op 22 januari organiseert Fonds 1818 in Lisse het eerste Verrijk je Buurt-inspiratiecafé. Het is de start van een tour door de regio waarbij het fonds bewoners met een goed idee op weg wil helpen. Zij krijgen advies en begeleiding om hun ideeën om te zetten in concrete plannen. Voor goede plannen is ook een geldbedrag beschikbaar.
 
2. April geschiedenismaand
In april is het geschiedenismaand. Er komt een tentoonstelling in het Nutshuis over jeugdsparen en een tiendelige serie op Omroep West. Stadshistoricus Wim Willems kijkt in een boek terug op de rijke historie van de Nutsspaarbank en het hieruit voortgekomen Fonds 1818.
 
3. Uit de rode cijfers
Fonds 1818 heeft vier verkenners op pad gestuurd. Zij brengen in kaart wat er in gemeenten leeft en gebeurt om schuldenproblematiek te voorkomen of te verhelpen. De verkenners brengen met interviews en rondetafelgesprekken de vraagstukken en kansen in kaart. Ook brengen ze verschillende partijen bij elkaar en stimuleren zo nieuwe initiatieven.
 
4. Fonds 1818 Festival
Op zaterdag 9 juni vindt in de Grote Kerk in Den Haag het Fonds 1818 Festival plaats. Tijdens dit gratis evenement is er van alles te beleven: kinderactiviteiten, een singalong, een streekmarkt, recycleworkshops, biologisch eten & drinken en dans- en muziekoptredens. Bezoekers die zelf een maatschappelijk initiatief willen starten, kunnen zich laten inspireren door succesvolle projecten uit de regio en brainstormen met adviseurs van Fonds 1818.
 
Geschiedenis van 200 jaar Nutsspaarbank en Fonds 1818
In 2018 is het 200 jaar geleden dat in Den Haag de Nutsspaarbank te 's-Gravenhage werd opgericht. De oprichters waren leden van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen, een organisatie die zich sinds het einde van de 18de eeuw bezig hield met het 'verheffen des volks'. Ze deden dat onder meer door het oprichten van scholen, ziekenhuizen, bibliotheken en spaarbanken. De bank fuseerde in 1992 met de VSB-bank. Het eigendom van de bank was in handen van een stichting, die toen omgedoopt werd in Stichting VSB Fonds Den Haag en Omstreken. Zij verwierf bij de verkoop een aanzienlijk aandelenpakket. Besloten werd met de opbrengst ervan initiatieven van maatschappelijk belang te steunen. In 2001 veranderde het fonds de naam in Fonds 1818, teruggrijpend op het stichtingsjaar. 
 
Fonds 1818 nu
Fonds 1818 zet zich in voor een betere maatschappij. Door het geven van geld, advies en begeleiding en door zelf projecten uit te voeren. Fonds 1818 is er voor iedereen in de regio Delft, Den Haag, Zoetermeer, Leiden en de Duin- & Bollenstreek en tussenliggende gemeenten.
 

U bent hier