Fonds 1818 Festival: jubileumfeest vol actie, plezier en inspiratie

‘Divers’, ‘creatief’, ‘overweldigend’, ‘tof’, ‘gewoon héél erg leuk’. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de vele enthousiaste reacties die bezoekers én deelnemers gaven op het Fonds 1818 Festival.  Op zaterdag 9 juni 2018 presenteerden tal van maatschappelijke organisaties die Fonds 1818 in de afgelopen jaren heeft ondersteund hun initiatieven. Zij deden dit in de vorm van workshops, demonstraties en optredens. De locatie van het festival – de imposante Grote Kerk in het hart van Den Haag, pal tegenover het pand van het fonds – benadrukte de bijzondere reden van de feestdag: het 200-jarig jubileum van de Nutsspaarbank en Fonds 1818.

Kinderen die jengelen omdat ze niet weg willen: een mooier compliment kun je als festival niet krijgen. Het gebeurde op 9 juni meerdere malen, al hadden de meeste (groot)ouders en andere bezoekers zelf ook totaal geen aandrang om de Grote Kerk en het buitenterrein te verlaten. Een fanatieke opa die met rood hoofd aan een spijkerbroek van scouting De Rimboejagers hangt, een geconcentreerde moeder die met haar zoon een spaarhuisje in elkaar knutselt, een hele familie die danst bij een van de swingende acts op het podium: het zijn typerende beelden van een dag waarop iedereen meedeed en zich zichtbaar vermaakte.

Kippenvel bij Fonds 1818 Sing Along
Een kerkcarillon als onderdeel van je orkest en bijna duizend zangers in je koor. Welke andere koordirigent kan Martin van der Brugge dit nazeggen? De bevlogen dirigent straalde dan ook van oor tot oor tijdens het begeleiden van het Fonds 1818 Sing Along-koor: een megakoor dat speciaal voor de gelegenheid werd gevormd door koren uit de regio van het fonds. Gezongen werd er door nóg meer dan duizend mensen, want bij de aanzwellende klanken van You’ll Never Walk Alone en Coldplay’s Viva La Vida kon het publiek niet stil blijven toekijken.

Boek Goed Geld
Historici Wim Willems en Henk Looijesteijn schreven het boek Goed Geld, over de rijke historie van de Nutsspaarbank en Fonds 1818. Op het festival overhandigde Henk Looijesteijn het eerste exemplaar aan Sanne ten Bokkel Huinink. “Vroeger waren er de spaarbankboekjes waarin hele levens werden gedocumenteerd. Nu hebben wij dit prachtige spaarbankboek met twee eeuwen aan boeiende verhalen over de bank en het fonds.” Aldus een trotse fondsdirecteur. Het boek is onder andere te koop bij de Haagse Boekhandel Douwes en via Boomgeschiedenis.

Bloeiende wensbomen
Het publiek leefde zich niet alleen uit in de vele activiteiten, maar toonde zich ook maatschappelijk bewust en betrokken. Zo voerden de adviseurs van het fonds de hele dag inspirerende gesprekken met de bezoekers. Ook hingen de twee reusachtige bomen in de kerk aan het einde van de dag vol met bladeren waarop bezoekers hun wensen konden schrijven. Van een concrete roep om een speelpleintje op die éne plek in de wijk tot meer algemene tips voor een betere maatschappij. De kans bestaat dat bepaalde wensen al op korte termijn zullen uitkomen. Tijdens het festival kregen de negentien burgemeesters in de regio van het fonds, plus die van Madurodam, namelijk ieder een cheque ter waarde van € 18.000,18. Die kunnen ze vrij besteden aan maatschappelijke projecten in hun gemeente.

Fonds 1818 kijkt terug op een jubileumfeest dat net zo veel glans geeft aan het verleden als zin in een toekomst vol geweldige maatschappelijke initiatieven.

Kijk hier voor meer foto's en bekijk de aftermovie!

Foto's door Valerie Kuypers

U bent hier