'Er stond een kasteel in je achtertuin'

'Er stond een kasteel in je achtertuin'

De historie van het Westland is in kaart gebracht, op een moderne manier. De Westlandkaart toont online de ontwikkeling van open landschap naar tuinbouwgebied. 'Om te helpen begrijpen hoe je omgeving is ontstaan.'

 

De Glazen Stad, zo wordt het Westland genoemd. Maar de kassen waar de streek om bekend staat, zijn relatief nieuw in de lange geschiedenis van het gebied. Dat blijkt ook uit de korte animatiefilm die Gustaaf van Gaalen van het Westlands Museum laat zien. Terwijl in de linkerbovenhoek het jaartal vanaf 3000 jaar geleden razendsnel oploopt, zoomt de animatie in op belangrijke ontwikkelingen in het Westland door de eeuwen heen. Net zoals je al twee jaar zelf kunt doen op www.westlandkaart.nl. “De Westlandkaart is voor iedereen”, benadrukt de marketeer. “Deze animatie is er onlangs uit voortgekomen en gaat gebruikt worden door de vijf musea die hebben meegewerkt aan de kaart. Beide zijn bedoeld om je te helpen begrijpen hoe je omgeving is ontstaan.”

 

Digitaal
De ontwikkeling van de Westlandkaart is gefinancierd door onder meer Fonds 1818 en het voormalige Fonds Westland. Het is een digitale kaart, bestaande uit twintig lagen die elk een ander tijdvak weergeven. Naast de musea in Honselersdijk, Maasland, De Lier, Schipluiden en Loosduinen leveren alle historische verenigingen en werkgroepen in de streek informatie aan. Er zijn inmiddels zo’n vierhonderd plekken die je kunt aanklikken. Dan zie je een historische afbeelding, een actueel beeld via Google Streetview en uitleg over de locatie.

“Wij zitten nu hier.” Van Gaalen wijst de locatie van het Westlands Museum aan op een oude ‘gereconstrueerde’ kaart. “Pas vanaf begin achttiende eeuw worden de kaarten gedetailleerd, de oudste is van 1712 en hangt ook bij ons in het museum.” De Westlandkaart legt verbanden tussen verleden en heden. “Zo kun je zien waar je woont en bijvoorbeeld ontdekken dat er vroeger misschien wel een kasteel in je achtertuin stond.”

 

Buitenplaats
Via de Westlandkaart gaan maandelijks zo’n zevenhonderd internetgebruikers terug in de tijd. “We zijn nu met scholen in gesprek over hoe we de kaart ook in het onderwijs kunnen inzetten”, aldus Van Gaalen. “De volgende stap is de buitenplaatsen aan de kaart toevoegen. Er staan er al een paar op, maar het waren er wel honderd, met enorme siertuinen en sterrenbossen. Het is een digitale groeikaart en is dus nooit af.”

 

Dit artikel komt uit het Fonds 1818 Magazine. Ook ieder kwartaal het magazine gratis ontvangen? Aanmelden kan hier.

 

Deel met:

U bent hier

 

Wilt u ook ieder kwartaal het gratis Fonds 1818 Magazine ontvangen?
Meld u dan hier aan.