EnergyParty

‘Vrienden en buren zijn de beste adviseurs’

Duurzaamheid moet niet van bovenaf worden opgelegd, maar moet voortkomen uit de behoefte van mensen zelf. Dat is de ervaring van Fonds 1818, dat bewuste burgers graag steunt in het terugdringen van CO2-uitstoot in hun eigen leefomgeving. 

EnergyParty
Ledlampen en de zuinige programma’s op wasmachine en vaatwasser zijn inmiddels ook ontdekt door de consument. Maar om thuis energie te besparen is veel meer mogelijk, zo blijkt op de EnergyParty in een woning aan de Obrechtstraat in Den Haag. Acht buurtgenoten zijn daar op een donderdagavond bijeengekomen ‘om inzicht te krijgen in hun eigen verbruik en mogelijke maatregelen om deze naar beneden bij te stellen’, aldus initiatiefnemer en begeleider Alexander van de Beek van 070Energiek. “We kunnen van elkaar leren door onze energierekeningen te vergelijken en kennis te delen. Het is onafhankelijk advies.”

Al snel vliegen getallen en rekensommen over tafel. “Ik schrik me rot van onze gasrekening”, zegt Marije. “We hebben een megagroot huis met hoge plafonds, maar dit vind ik echt idioot.” Tjerk blijkt juist extreem weinig gas te verbruiken. “Wat doe je hier? Je mag naar huis!”, roept een van de andere aanwezigen. Alexander is het daar niet mee eens: “Het kan altijd beter! Als je hoog bent in gasverbruik, dan is isolatie verstandig. Ben je hoog in stroom, neem dan zonnepanelen.”

Welke maatregel voor wie interessant kan zijn, wordt in tweetallen besproken aan de hand van besparingskaarten: “Mag ik de warmtepomp? Mogen wij nog een vloerisolatie? Oja, die willen wij ook wel. En een radiatorventilator.” Het lijkt wel kwartetten. Tussen de kaarten staan inmiddels bier en toastjes. “Het is ook een feestje, met vrienden en kennissen thuis, gewoon leuk”, vindt Alexander. Zijn ouders waren groot distribiteur van Tupperware, met bijhorende party’s. “Vandaar de naam EnergyParty, maar verder is er geen enkele overeenkomst”, benadrukt hij. “We willen mensen niets aansmeren, alleen urgentie creëren. Je komt erachter wat je het beste kunt doen: wat past bij je gedrag, woning en portemonnee. Advies op maat, want ieder huis is anders.”

 

Investeren
Inmiddels zijn er 180 EnergyParty’s georganiseerd, waarmee 800 huishoudens zijn bereikt. “Veertig tot vijftig procent van de deelnemers is niet met duurzaamheid bezig, maar komt omdat vrienden ze hebben uitgenodigd. Hen bereik je alleen op deze manier. Zij worden totaal verrast door de hoogte van hun rekening en willen daar vaak heel veel aan gaan doen. Wij koppelen ze dan aan goede leveranciers van zonnepanelen, HR-ketels, vloerisolatie, duurzaam schilderwerk. Gemiddeld doet elk huishouden één grote investering, waarvoor vaak subsidie kan worden aangevraagd.”

070Energiek wil de stad groener maken, aldus Alexander, zelfstandig adviseur duurzaam bouwen en een van de oprichters van de ‘coöperatieve vereniging van buurtgenoten’. “Ik vind dat de energietransitie onvoldoende op gang komt in de landelijke politiek, die wordt geleid door de energielobby. Laten we het dan zelf doen!” Dakisolatie, vloerisolatie, dubbel glas, droogkasten voor de was, regenwateropvang, energiezuinige apparaten, zonneboiler, zonnepanelen. De woning van Alexander aan de Groot Hertoginnelaan heeft inmiddels een energiezuinig A-label, nu gaat hij aan de slag met een kluswoning in Laak. “Energie besparen, maar ook zelf opwekken en inkopen.” Haagse Stroom, dat is het ideaal. “De macht terug bij de consument.”

Buurtvereniging De Groene Regentes werkt eveneens hard aan ‘écht groene energie’, onder meer met collectieve daken vol zonnepanelen. “Als je geen plek of geld hebt voor eigen zonnepanelen, dan doe je toch mee met een zonnecoöperatie! Mensen willen graag, maar hebben soms een duwtje nodig. Daar helpen wij bij”, stelt vrijwilliger Wim Schutten. “We adviseren bijvoorbeeld over de mogelijkheden om je huis te verwarmen met een warmtepomp. Voor de CO2-uitstoot die daarmee wordt bespaard, kunnen we als collectief een vergoeding krijgen van het Klimaatfonds en Fonds 1818 (zie kader). Samen bereik je meer.” 

Wilt u meer lezen over duurzame wijkinitiatieven? Neem dan een gratis abonnement op het Fonds 1818 Magazine!

2017
Den Haag

U bent hier

Deel met: