Doorgeven van Westlandse kennis

Doorgeven van Westlandse kennis

‘’Ik woon al mijn hele leven in het Westland en ben op jonge leeftijd gaan werken in de tuin, op de tomatenkwekerij. Dat heeft me ontzettend veel geleerd over de tuin- en landbouw en de geschiedenis van de teelten in het Westland’’, vertelt Gustaaf van Gaalen. Gustaaf werkt sinds een aantal jaren in het Westlands Museum en zet zich onder andere in voor de kennisoverdracht van streek- en tuinbouw aan kinderen.

 

Gustaaf: ‘’Toen ik kind was, was het heel normaal dat je in de tuin ging werken. Dan leerde je vanzelf over de groenten, maar dat is nu niet zo normaal meer. De tuinbouw is voornamelijk massaproductie en het handwerk wordt vaak gedaan door buitenlandse krachten.’’


Leren over je eigen omgeving
‘’Kennis opdoen van je verleden, dat vinden we bij het Westlands Museum belangrijk. Nu is het reguliere programma van het museum al gericht op de vroegere streek- en tuinbouw. In 2019 willen we de bezoekers meer geven. We willen een bijzondere tentoonstelling neerzetten over buitenplaatsen in de Gouden Eeuw. Daarmee maken we ze bekend met een historisch fenomeen’’, vertelt Gustaaf.

 

‘’Ons programma is ook gericht op kinderen. We willen ze aansporen te komen kijken, proeven, tekenen en lezen, zodat ze verbanden gaan zien tussen de gebouwen die er nu staan, de structuren die er nog liggen en het verleden van hun leefomgeving.’’

 


Buitenplaatsen in het Westland
De elite, adel en rijke heren, met name afkomstig uit het regeringscentrum Den Haag, liet in de Gouden Eeuw in het Westland buitenplaatsen bouwen. Plekken waar ze konden ontsnappen aan de stadse hectiek, maar bovenal een plek waarmee ze hun rijkdom konden tonen. Op de buitenplaatsen kon de elite expressie geven aan hun liefde voor de natuur. Er ontstonden enorme siertuinen, met prachtige bloemen, heggen en fonteinen.

 

Op den duur was er onenigheid. Het patriottisme ontwikkelde zich. De mensen raakten ontevreden en vonden al die rijkdom oneerlijk. In korte tijd zijn daardoor veel buitenplaatsen verloren gegaan.
Er zijn vandaag de dag in het Westland nog wel structuren van buitenplaatsen herkenbaar. Sommige buitenplaats-gebouwen staan er zelfs nog en hebben een publieke functie gekregen.

 

Eind 2018 lanceerde het Genootschap Oud-Westland het boek Buitenplaatsen in het Westland. Een bijzondere verzameling verhalen dat een groter platform nodig had dan alleen een boek, zo vond het genootschap. Het idee om een tentoonstelling te wijden aan de buitenplaatsen, was gauw ontstaan.

 


Ervaar de Gouden Eeuw
‘’We willen uitpakken met de tentoonstelling. Het moet buitengewoon worden!’’, vertelt Gustaaf enthousiast. ‘’Er komen fietsroutes, lezingen en workshops. Alleen maar langs objecten lopen in een museum is onvoldoende. De mensen willen wat leuks doen, iets meemaken, het zelf ervaren.
Een van de workshops is een proeverij met ingrediënten en gerechten uit de keuken van de Gouden Eeuw. We hebben er dan wijn bij zittend in de kassen tussen de druiven.
Een andere workshop is bloemschikken met de kennis van toen. Bloemen hadden een bepaalde symboliek en die willen we de bezoekers bijbrengen.
We willen ook iets gaan doen met een etiquette-les voor kinderen. Dan mogen ze zich verkleden, aan tafel komen en leren we ze over de etiquette in de Gouden Eeuw en hoe het was om kind te zijn in die tijd. Ze zien, horen en ruiken hoe het is geweest.’’

 


Lokale kennis
Het overbrengen van lokale kennis aan de omgeving is een belangrijk doel van de tentoonstelling. Gustaaf: ‘’Alles wat historisch van belang is rondom dit onderwerp, weten wij, omdat we zo goed contact hebben met de omgeving Westland. We komen hier vandaan, we kennen de geschiedenis. Die lokale kennis willen we aan zoveel mogelijk mensen in het Westland overbrengen. Daarom hebben we contact met leraren op scholen, maar bijvoorbeeld ook met Westland Cultuurweb en andere organisaties.’’

 

Samenwerking in de community
Meer dan 90 vrijwilligers werken mee aan de tentoonstelling. Gustaaf en zijn collega’s vroegen donatie aan bij meerdere fondsen om de hoge kosten van onder andere transport en verzekeringen, te kunnen dekken.

 

De tentoonstelling Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw is te zien van 28 april 2019 tot en met 15 maart 2020 in het Westlands Museum.

 

Heeft jullie stichting of vereniging geld nodig voor een soortgelijk project? Dien dan een aanvraag in bij Fonds 1818.

 

Foto's door Valerie Kuypers

U bent hier