Door jongeren voor jongeren

Door jongeren voor jongeren


Toffe ideeën genoeg om wijken en communities te verbeteren, maar waar te beginnen? ‘’Veel studenten weten creatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen, maar hebben vaak niet het juiste netwerk of weten niet hun weg te vinden naar hulpinstanties’’, vertelt Whitney Ouwerkerk, één van de Gangmakers van Fonds 1818.


Fonds 1818 heeft de hulp van een stel betrokken mensen ingeschakeld dat veel contact heeft met jongeren onder de 28 jaar die maatschappelijk actief zijn. We noemen ze Gangmakers. De Gangmakers helpen de jongeren bij het opzetten van hun plannen. Ze geven tips en advies en delen hun kennis en ervaring.

 

David Schoch van PIP Den Haag en Whitney Ouwerkerk van Stad Leiden zijn al een tijdje actief als Gangmaker en hebben projecten helpen opzetten, zoals ’Uit het Gareel’ en ‘MalieMadnezz’.

 

Geregeld organiseren de Gangmakers pitchevents waar jongeren hun idee kunnen voordragen. Per goed idee keert een Gangmaker maximaal 1500 euro uit, gedoneerd door Fonds 1818.

 

Wilt u weten wanneer de pitchevents worden georganiseerd? Neem dan contact op met Avi Rewat via rewat@fonds1818.nl of 070 3754959.


Meer nodig dan alleen geld
Whitney: ‘’Ik weet uit ervaring dat het heel lastig is om ideeën tot uitvoering te brengen. Je hebt een goed netwerk nodig, je moet weten bij welke instanties je kunt aankloppen voor financiële hulp, je moet de juiste mensen om je heen verzamelen om het tot stand te brengen én je hebt een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig’’.

 

De Gangmakers zijn allereerst geselecteerd op basis van hun maatschappelijke betrokkenheid, de connectie met hun stad en de mensen, leiderschapskwaliteiten en het feit dat ze jong zijn. Hiermee verwacht het fonds dat ideeën van jongeren gemakkelijker van de grond komen. En het werkt! ‘’We hebben in de afgelopen anderhalf jaar zes projecten helpen opzetten. Eén daarvan is  het graffitiplatform-project, een beweging die opkomt voor legale spuiterij. In Leiden zijn er nog geen plekken om legaal graffiti te spuiten en dat willen we veranderen. Afgelopen mei hebben we een jamsessie gehouden waar Leidse artiesten kwamen optreden. Dit heeft de gemeenteraad geprikkeld om over het onderwerp te praten. Binnen twee weken na de jamsessie hebben ze een motie aangenomen waarmee streetart een plek moet krijgen in de stad. We zijn er nog lang niet, maar dit is een topbegin’’, aldus Whitney.

 

De Gangmakers helpen jonge initiatiefnemers gedurende het hele proces. Het begint bij enthousiasme en geloof in ideeën en creativiteit. Ze stimuleren de jongeren bij het bepalen van de goede richting, maken het concept iets scherper en brengen de juiste mensen aan tafel.

 

Kijk hier voor meer informatie over de Fonds 1818 Gangmakers.

U bent hier