De vrijheid van de zee

De vrijheid van de zee

‘’Dit is de eerste en waarschijnlijk de laatste keer dat ik de zee en duinen zie’’, zegt de 87-jarige Lon uit Groningen tijdens een ritje met de Strandrups op Noordwijk aan Zee. De Strandrups is een voertuig voor mensen met een beperking, dat speciaal ontwikkeld is om over het strand en door de duinen te gaan.


Over het zand met de Strandrups
Het idee voor de Strandrups is vijftien jaar geleden, in 2004, ontstaan. De initiatiefnemer wilde zijn moeder op haar oude dag de vrijheid van het strand laten voelen. Hij maakte extra grote banden aan zijn moeders rolstoel, zodat het gemakkelijker was om over het zand te rollen en door het zeewater te gaan. Dat groeide een paar jaar later uit tot een soort bus waarmee meerdere rolstoelgebruikers en andere mindervaliden tegelijk over het strand konden.


De Strandrups is mede ontwikkeld door de marine, brandweer, het leger en specialisten, die onder andere meedachten over de veiligheid, materialen en de toegankelijkheid van het voertuig.


Penningmeester Peter van Os van stichting Outdoor4Disabled vertelt: ‘’We zijn out of the box gaan denken om de Strandrups veilig en compleet te maken. Met het idee om mensen die niet zomaar zoals jij en ik naar het strand kunnen, de kans te geven om dat wel te doen, zijn we aan de slag gegaan. Minder validen en mensen met een beperking, zoals slechtzienden, willen ook de zee kunnen ruiken, de wind voelen, het water horen stromen en tussen de badgasten liggen.’’


Doordacht voertuig
De Strandrups heeft zonnepanelen en rijdt op de energie daaruit Ook heeft het voertuig verlichting en windbescherming. Zelfs mensen die niet uit bed mogen, kunnen mee en hoeven hun bed niet uit om mee te rijden. Tijdens de rit zijn er vaste momenten waarop inzittenden via de laadklep uit kunnen stappen. Peter: ‘’We hadden eens een stel mee dat heel graag naar de kwallen wilde kijken. Maar ook een keer een oude zeeman die nog één keer onder zijn hand over de zee wilde turen, terwijl hij in het water stond”.

Op het moment dat het nodig is kunnen inzittenden aan de noodrem trekken. En zo zijn er tal van maatregelen getroffen om het ding duurzaam, zuinig, milieuvriendelijk en veilig te maken. ‘’De chauffeurs van de Strandrups zijn speciaal getraind. In principe is het door iedereen met een B-rijbewijs te besturen, maar onze getrainde chauffeurs weten precies hoe ze moeten omgaan met de Strandrups. Ze kunnen veilig over het zand rijden, weten goed om te gaan met de mensen die met ons meerijden en ze zijn gids. Ze vertellen tijdens de rit over de historie van Noordwijk, over de duinen, de zee, natuur, planten en vogels. Voor de veiligheid zijn er altijd twee chauffeurs aanwezig.’’ Aldus Peter.


Altijd in ontwikkeling
De vrijwilligers van Outdoor4Disabled stoppen niet met dromen. ‘’We willen op den duur meer routes aanbieden, vaker rijden, misschien een tweede voertuig en niet alleen naar Noordwijk aan Zee, maar ook naar Katwijk en Scheveningen. We maken geen winst. Alles wordt door vrijwilligers gedaan en de ritten zijn gratis. Het is voor de mensen echt een uitje. Eentje die ze niet zo gauw vergeten, horen we vaak.’’


Mee met de Strandrups
De Strandrups op Noordwijk aan Zee rijdt tussen april en november, tenzij er storm op komst is of sneeuw voorspeld wordt. ‘’Juist ook wanneer het regent maken we ritten, omdat we soms van mensen horen dat ze het getik van de regen zo mooi vinden.’’


Wilt u meer weten over de Strandrups van Outdoor4Disabled? Kijk dan hier.

 

Heeft u ook maatschappij bevorderende plannen en wilt u advies? Kom dan langs op het wekelijks spreekuur van Fonds 1818.

U bent hier