De Broodbrouwers: uniek aan alle kanten

De Broodbrouwers: uniek aan alle kanten

Sociale, duurzame, innovatieve én sfeervolle bistro-bakkerij

De vriendschap tussen twee Haagse bedrijven – Happy Tosti en Lekker Brood – heeft geleid tot een ambitieus, door Fonds 1818 gesteund samenwerkingsproject: De Broodbrouwers. In hun pas geopende bistro-bakkerij bieden de sociaal ondernemers leuke, leerzame en betaalde werkplekken aan mensen met een arbeidsbeperking én maken en serveren ze hun ambachtelijke, biologische producten. De aanpak van De Broodbrouwers is net zo uniek als hun locatie: een monumentaal, voormalig bier-koelhuis in de Haagse Rivierenbuurt.

Ogen en oren tekort

“We waren meteen verkocht toen we deze locatie zagen. Het pand loopt over van de historische verhalen én van de innovatieve mogelijkheden die we volop willen benutten.” Ad Overgaag, eigenaar van Lekker Brood en één van de drie oprichters van De Broodbrouwers, raakt niet uitgepraat over het monumentale gebouw in de Haagse Dintelstraat (vlakbij de Trekvliet en station Holland Spoor).
 

In 1912 werd hier een bier-koelhuis gebouwd. De meeste historische aspecten zijn bewaard gebleven en gerenoveerd. In de flessenkelder van vroeger staat nu de ambachtelijke bakkerij waar Lekker Brood gebakken wordt. Op de eerste verdieping vind je de gezellige bistro, waar je kunt lunchen en dineren en door glas kunt uitkijken op de bakkerij. De silo’s met de biologische grondstoffen voor de bakkerij staan op de voormalige ijszolder.
 

Ad: “Op de losse verdiepingen kijk je al je ogen uit, maar echt bijzonder wordt het pas als je ze met elkaar verbindt”. Dat doen De Broodbrouwers met een ingenieus bouwwerk van buizen: het eerste bakkersorgel ter wereld. “Terwijl je je broodje eet, zie je allerlei ingrediënten – tarwe, bloem, meel, rogge, zout en mais – in verschillende ritmes van de zolder naar de kelder suizen. Een echte experience voor de klant. En heel leuk voor onze werknemers, die straks ook rondleidingen door het pand kunnen geven.”

Droom

Die werknemers staan bij De Broodbrouwers voorop. Ad: “Het is onze droom om zoveel mogelijk mensen met een zichtbare of onzichtbare arbeidsbeperking aan een leuke, leerzame en betaalde baan te helpen. Samen met goed getrainde jobcoaches begeleiden en ontwikkelen wij alle medewerkers naar een hoger niveau. Zowel in de bistro als in de bakkerij willen we meer dan zestig mensen met een arbeidsbeperking aan een betaalde baan helpen”.

Duurzaam

Zeg je De Broodbrouwers, dan zeg je ook duurzaam. Ad: “In de bakkerij van Lekker Brood maken we met honderd procent biologische grondstoffen op ambachtelijke wijze brood. In de bistro werken we zoveel mogelijk met biologische en lokale producten. Voor De Broodbrouwers is (voedsel)verspilling een no go”.

 

Nieuwsgierig naar De Broodbrouwers? Neem dan vooral een kijkje in de Dintelstraat!
Bekijk alvast het menu en lees meer verhalen op hun site.

 

U bent hier