Dank aan alle bezoekers op het Fonds 1818 Festival!

Hét doe-festival voor het jonge gezin, dé inspiratieplek voor maatschappelijk betrokkenen en een genot voor de festivalliefhebber. Het gratis toegankelijke Fonds 1818 Festival was er voor iedereen! Op 9 juni werd met een groots opgezette feestdag in en om de Grote Kerk Den Haag het 200-jarig jubileum van de Nutsspaarbank en Fonds 1818 gevierd. 

Bekijk de foto's en de aftermovie!

Lees meer

U bent hier

Programma

Het Fonds 1818 Festival puilt uit van de creatieve activiteiten, swingende optredens, inspirerende ontmoetingen, duurzame producten, historische mijlpalen en wensen voor de toekomst. Radio West is er de hele dag bij met een live uitzending vanuit de Grote Kerk!

 

OPTREDENS

Muziekpodium: swing en zing mee!
Op het muziekpodium bundelen muzikanten, zangers en dansers hun krachten in doorlopende cross over-acts. Op het programma staan onder anderen Jam de La Crème, The Magic Mumble Jumble, breakdance-crew de Heavy Hitters, Dutch Don’t Dance, Ballet van Leth, Afrodansers, Jeugdcircus Circaso, Jennifer Ewbank, Granny Hiphopcrew en Cantamare.

Bekijk hier het volledige podiumprogramma.

Fonds 1818 Sing Along
Bijna duizend zangers van koren uit de regio van het fonds vormen samen het Fonds 1818 Sing Along-koor. Het megakoor trekt zijn spoor vanaf het Paard op de Prinsegracht naar het festival, waar het om 13.15 uur optreedt. De muzikale begeleiding: het carillon van de Grote Kerk én een koperensemble dat hoog vanaf de kerktoren blaast.

Onvervalst Haags poppentheater
Vanuit een speciaal daarvoor omgebouwde zeecontainer speelt het gezelschap Koos en Kleppie Konténâh voorstellingen in de openlucht. Niet alleen het decor van het poppentheater is uniek, ook de aanpak: de kinderen bedenken het verhaal mee en mogen na afloop zelf de container in om te spelen.

 

WORKSHOPS, ACTIVITEITEN EN STREEKMARKT

Beklim de 288 treden van de Haagse Toren
Een letterlijk hoogtepunt van de dag is de beklimming van de Haagse Toren met een gids die bij zo’n beetje elke traptrede een verhaal heeft. De klim is gratis en wordt tussen 11.00 en 17.00 uur elk heel uur aangeboden voor maximaal vijftien deelnemers. Aanmelden kan steeds een half uur voor aanvang aan de balie van Ga Den Haag in de kerk.

Struinen op de streekmarkt
Buiten op de streekmarkt staan de kramen gevuld met goede, lokale producten. Zoals wijnen uit de Haagse Stadswijngaard, perenchutney, -sap en -jam van boomgaard Hof van Seghwaert, tuinzaden van Mens en Tuin, keramiek van Zinderin Kunst en véél meer.

Groene vingers-workshops
Kinderen van alle leeftijden en hun creatieve ouders kunnen doorlopend aansluiten bij de drie groene vingers-workshops van Ravottuh: een boomschijftuintje zagen, boren en beplanten met tuinkerszaadjes, een zonne-amulet maken die als ketting kan worden gedragen én takken al schillend, snijdend en lakkend bewerken tot bijvoorbeeld vertel- of wandelstok.

Sleutel robotjes in elkaar en speel een toernooitje
Een motor, een batterij, wat tandwielen en een as. Lukt het jou om daarmee een robotje in elkaar te sleutelen? Iedereen vanaf tien jaar kan het ontdekken bij Digital Art Lab uit Zoetermeer! Met de in elkaar gesleutelde robots wordt een toernooitje gespeeld.

Spijkerbroekhangen en hutten bouwen
Scouting De Rimboejagers zet een gepionierde driepoottoren neer waaraan kinderen kunnen spijkerbroekhangen. Hoe lang houd jij het vol? Loop na het loslaten van de spijkerbroek niet gelijk verder, want jouw krachtige en creatieve handen komen hier nog goed van pas, bijvoorbeeld bij het maken van een hut van bamboestokken.

Knutsel een mascottepop of spaarhuisje
Bij het Haags Kinderatelier kunnen kinderen van alle leeftijden en hun (groot)ouders de hele dag gezellig knutselen. Timmer je eigen spaarhuisje of maak de mooiste mascottepop, zoals een sprookjesfiguur of een robot.

Ontwerp en druk je eigen geld
Waaraan zou jij je geld uitgeven? Het antwoord op deze vraag kun je tekenen op een bankbiljet. Het biljet wordt vervolgens door de Grafische Werkplaats gedrukt en mag mee naar huis.

Kijk mee bij het naaiatelier
De mensen van Stichting Stunt komen vlaggen maken. Die worden achter de naaimachine in elkaar gezet en daarna gezeefdrukt. Het naaiatelier van Stunt is een prachtig leerwerkbedrijf waar deelnemers en vrijwilligers uit alle windstreken hun talenten op het gebied van textiel inzetten.

Repareer erop los
Een stoel met een losse poot, een kapot broodrooster, een wollen trui vol mottengaatjes; de meeste Nederlanders gooien ze in een handomdraai weg. Daar brengt het Repair Café verandering in! Geef je afgedankte apparaten een tweede leven met behulp van de even handige als vindingrijke klussers van de Repair Cafés uit Oegstgeest en Voorschoten – en help zelf een handje mee!

Compost én kruiden
Bij de Tuinen van Mariahoeve kun je met een vergrootglas wroeten in compost op zoek naar wormen. Er zijn ook schone-handen-activiteiten. Maak gezonde fruit- en groentedrankjes van verse ingrediënten uit de tuin en leerkruidenolie en azijn maken met vers verbouwde kruiden.

Maak met elkaar een graffiti-kunstwerk 
Onder begeleiding van twee ervaren docenten van Stichting Aight kun je buiten tussen 11.00 en 17.00 uur helpen bij het maken van een groot Fonds 1818 Artwork. Het kunstwerk is een twaalf meter lange, dubbelzijdige wand die beschilderd wordt met speciale stiften, stencils en ecovriendelijke spuitbussen op suikerrietbasis.

Juten tassen customizen
Heeft de wand de graffiti-kunstenaar in je wakker geschud? Kom dan bij dezelfde Stichting Aight tussen 12.00 en 18.00 uur juten tassen customizen met illustraties en letters. Ook dit gebeurt met speciale stiften, stencils en ecovriendelijke spuitbussen op suikerrietbasis.

Restanten worden kunstwerken
Make It Art WORTHY (MIAW) staat op het festival met de succesvolle mobiele workshop Repair Kid. Met gereedschap en onder begeleiding maken kinderen kunst met restanten. Zo laten ze zien dat echt helemaal NIETS hoeft te worden weggegooid.

 

LAAT JE INSPIREREN

Informatiemarkt: van kweektuinen tot afvaljagers
Organisaties die door Fonds 1818 zijn ondersteund vertellen je graag over hun maatschappelijke initiatieven. Op de informatiemarkt staan Haëlla, Ondernemende Kinderboerderijen, Kweektuin Singelpark Leiden, We Are Public, De Muren hebben Oren, Haagse Levensboeken, TrashUre Hunt, BBDVakantiePas en de Haagse Tuinbank.

Droom je ook van duurzaam?
De Groene Regentes is een initiatief van buurtbewoners van het Regentesse-Valkenboskwartier. Zij zetten zich in voor een groene en duurzame wijk en kunnen je op het festival dus alles vertellen over energiebesparing en -opwekking, vervoer, meer groen in de wijk en duurzaamheid.

Kom kletsen in ‘de huiskamer’
Leo en Netty Olffers stellen in het dagelijks leven hun huiskamer in het Haagse stadsdeel Laak open voor iedereen die een praatje wil maken. Op 9 juni doen ze dat in de Grote Kerk. Je kunt doorlopend bij ze op de koffie komen. Gezellig toch!

Wat is jouw idee?
Geïnspireerd geraakt door alle initiatieven, of loop je al langer rond met een idee? De adviseurs van Fonds 1818 staan de hele dag voor je klaar om één-op-één plannen te bespreken, vragen te beantwoorden of gewoon even een praatje te maken. Je vindt de projectadviseurs bij de DebatMobiel en bij de wensbomen waarin ook jíj je wens voor de toekomst kunt ophangen.

Bij de wensbomen vind je ook de SESAM adviseurs. Zij adviseren en ondersteunen maatschappelijke organisaties waar vrijwilligers actief zijn. SESAM adviseurs zijn zelf ook vrijwilligers en zijn experts op het gebied van bestuurlijke- en organisatorische vraagstukken. Dit betekent dat zij samen met jou problemen oplossen. Resultaatgericht en gericht op de toekomst, zodat je daarna zelf verder kunt.

Twee belichte initiatieven van Fonds 1818
Wil je meer weten over de twee huidige initiatieven van Fonds 1818? Bij de wensbomen staan de projectleider van Verrijk je Buurt en bij de tentoonstelling vind je de projectleiders van Uit de Rode Cijfers.

 

DUIK IN DE GESCHIEDENIS

Te koop op het festival: het boek Goed Geld
Vers uit de drukkerij en te koop op het festival: het boek Goed Geld. Hierin kijken (stads)historici Wim Willems en Henk Looijesteijn terug op de rijke historie van de Nutsspaarbank en het hieruit voortgekomen Fonds 1818. Kom tussen 14.00 en 15.00 uur naar de presentatie van het boek en laat jouw exemplaar signeren!

Bekijk de tv-serie Goed Geld
In een minibioscoop is een compilatie van de tiendelige TV West-serie Goed Geld te zien. In de serie zoekt stadshistoricus Wim Willems in de archieven naar verhalen over de geschiedenis van de Nutsspaarbank. TV West-presentatrice Debby Roukens gaat langs bij de mooie maatschappelijke projecten die Fonds 1818 ondersteunt.

Tentoonstelling over de Nutsspaarbank
Bekijk het unieke historische archiefmateriaal in de tentoonstelling over de Nutsspaarbank. Van bankovervallen en vreemde voorwerpen in publiekskluisjes tot collectors items ‘van vroeger’ en uniek historisch archiefmateriaal. Laat je verrassen door de rijke historie van de Haagse Nutsspaarbank en Fonds 1818!

Rondleiding Zegels & Pegels in Het Nutshuis
Naast de speciaal voor het festival ingerichte tentoonstelling in de Grote Kerk wordt de geschiedenis van de Nutsspaarbank zeer uitgebreid belicht in Het Nutshuis. Als oud-hoofdkantoor van de bank vormt dit imposante gebouw pal tegenover de kerk de aangewezen plek voor historische foto’s, onthulde bankgeheimen en een ouderwetse buizenpost. Sluit je aan bij een van de rondleidingen van dertig minuten, om 11.30, 13.00 of 15.00 uur. Inschrijvingen via de Nutshuisbalie in de Grote Kerk.
 

ETEN EN DRINKEN

Lokaal en eerlijk
Juni Café serveert vanuit 'de glazen kas' in de Grote Kerk de heerlijkste taarten en thee. In een nostalgisch bruin café voorziet Zebedeus je van goede koffie en een borrelplankje. Rondom de kerk staan verschillende foodtrucks en er zijn gezellige terrassen.