‘Cultuur snuiven én buren ontmoeten’

‘Cultuur snuiven én buren ontmoeten’

Een rockbandje, een balletdanser of een cabaretier. Tijdens huiskamerfestival Gluren bij de Buren treden lokale talenten op in woonkamers, in onder meer Leiden, Den Haag, Delft en Zoetermeer. ‘Met het vloerkleed als podium en de bank als tribune.’

 

“Het was dit jaar stormachtig weer tijdens het festival”, herinnert Ilana Sandelowsky zich. Ze is zakelijk leider van de Cultuurbrigade, die Gluren bij de Buren organiseert. Dit jaar in 1284 huiskamers in 23 gemeenten, waaronder voor het eerst ook Delft en Den Haag. “Het is een lokaal feestje, voor lokale podiumkunstenaars en bewoners. Ondanks de hagel en slagregens kwamen er dit keer zo’n zeventig bezoekers per huiskamer, waar drie keer wordt opgetreden.”

 

Fantastische start
In Den Haag vertoonden tachtig amateur-artiesten hun podiumkunsten in evenzoveel huiskamers. “Dat is een fantastische start”, aldus de organisatie. “Het zegt wat over hoeveel liefde voor cultuur er is in deze stad. Ook in de andere steden was deze liefde weer goed te voelen.” In Delft stelden 29 bewoners hun huis open. In Leiden waren dat er 56, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Elk jaar vinden de optredens in weer andere huiskamers plaats. “Mensen die hun huis openstellen, willen het jaar erop vaak zelf ook gaan gluren. Het is een aanleiding om eindelijk eens bij de buren op bezoek te gaan.”

 

Gratis te bezoeken
Woonkamers hoeven niet groot te zijn om te dienen als podium voor een avond. “Het is juist de bedoeling dat bezoekers met elkaar in aanraking komen”, benadrukt Ilana. “We willen buurtbewoners verbinden. Dat gebeurt automatisch, want alle huiskamereigenaren die zich aanmelden, maken in hun buurt reclame voor de artiest die we aan hen koppelen. Wij zorgen voor een goede mix van muziek, theater, dans en cabaret in een woonwijk.” De optredens zijn gratis te bezoeken. “Want we willen iedereen de kans geven om kennis te maken met cultuur.”

 

Buurvrouw ontmoeten
Gemiddeld gaat een bezoeker naar twee tot drie optredens. “Sommigen doen er zeven, maar dan heb je wel stevig de pas erin, hoor. We krijgen heel leuke reacties achteraf, bijvoorbeeld van mensen die eindelijk een keer de achterbuurvrouw hebben ontmoet. Er is zelfs iemand die zijn huidige vrouw heeft leren kennen tijdens het festival.” Lachend: “Het is wachten op de eerste gluurbaby.”

 

Kijk voor meer informatie op glurenbijdeburen.nl.

 

Dit artikel komt uit het Fonds 1818 Magazine. Wilt u die ook gratis ontvangen? Vraag het dan hier aan.

U bent hier