CareClowns

‘Een sprankje vreugde voor mensen met dementie’

Een bewoonster van woonzorgcentrum WZH Hoge Veld in Den Haag zingt uit volle borst het lied ‘De Clown’ van Ben Cramer wanneer ze de rode neuzen van Truus en Nop ziet. Als vanzelf verloopt het contact niet vaak. Veel ouderen met dementie zijn in zichzelf gekeerd. Maar door in hun belevingswereld mee te gaan, weten de CareClowns meestal toch een reactie los te maken. Met zichtbaar effect, concludeert locatiemanager Maaike Veenstra na afloop van het clownsbezoek: “Een beetje aandacht, daar knapt iedereen van op.”

Harm Bakker – beter bekend als clown Foleo – begon vijftien jaar geleden, samen met acht andere clowns, met het bezoeken van mensen met dementie. “Destijds waren de verpleeghuizen niet zo gezellig als dit woonzorgcentrum”, vertelt hij. “We kwamen nogal eens schrijnende situaties tegen, waar ik een sprankje vreugde en lichtheid in het bestaan van mensen wilde brengen. Maar ook nu nog draagt het doorbreken van de dagelijkse routine bij aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Ik heb een familielid weleens horen zeggen: ‘Als jullie elke dag komen, zijn er geen medicijnen meer nodig’.”

Het nut van de CareClowns wordt ook onderschreven door de CliniClowns, die hetzelfde doen voor ernstig zieke kinderen. Eind 2010 namen zij de organisatie op zich, een flinke investering. Maar vier jaar later bleek dit niet voldoende van de grond gekomen. “Waarschijnlijk omdat CareClowns geen eigen team had; medewerkers van CliniClowns deden het erbij, maar misschien was de tijd ook nog niet rijp”, aldus de huidige manager Nathalie Verdonschot. Einde verhaal, leek het. Totdat zes fondsen, waaronder Fonds 1818, CareClowns besloten te helpen. “En nu gaat het goed. Vorig jaar hebben we een nieuwe start gemaakt en in ruim een halfjaar tijd 339 clownsbezoeken afgelegd.”

Per bezoek gaat een duo professionele clowns langs bij gemiddeld dertig mensen. “Dit jaar willen we zeshonderd clownsbezoeken doen en volgend jaar achthonderd”, aldus Verdonschot. “Onze droom is om in 2025 álle mensen met dementie in zorginstellingen bezocht te hebben, in heel Nederland.” Let wel: dat zullen er dan naar verwachting één keer zoveel zijn als nu: ruim een half miljoen. “Want één op de vijf mensen krijgt dementie.”

www.careclowns.nl

150 178
2016
Stichting CareClowns
Regio
Zorg & Welzijn
Ouderen

U bent hier

Deel met: