Buurtproject levert verse groenten voor de Voedselbank

Buurtproject levert verse groenten voor de Voedselbank

Op een terrein van 925 m2, gelegen aan een Leidse woonwijk in een park, gaan de initiatiefnemers van project Groentepark Bontekoe groenten, vruchten en kruiden telen voor de klanten van de Voedselbank. ‘’We kunnen straks verse prei, wortelen, kool en nog tien verschillende soorten groenten doneren aan de Voedselbank. En ook kruiden, fruit en bloemen’’, vertelt Albert Roskam, bestuurslid van stichting Leiden Oogst.

 


Het Zoete Land
‘’Het idee is ontstaan toen onze stichting op een bijeenkomst was met de Voedselbank Leiden en buurtvereniging Zeeheldenbuurt. De Voedselbank heeft grote behoefte om haar klanten verse groenten aan te bieden. Toen besloten we de kennis die we hebben opgedaan van Het Zoete Land te gebruiken voor dit project.’’ Het Zoete Land in Leiden is een bestaande stadstuinderij waar vrijwilligers wekelijks onder begeleiding van een professionele tuinder telen en oogsten. Omwonenden kunnen hieraan bijdragen door te doneren en dat geeft ze ‘oogstrecht’. Wat ze oogsten mogen ze mee naar huis nemen. Albert: ‘’Bij mooi weer zijn er veel mensen. Ze kruipen letterlijk over de grond om bijvoorbeeld veldsla, bieten, uien of rapen af te snijden. Kinderen rennen tussen de bloemenvelden door. Het levert niet alleen verse groenten en fruit op, maar ook sociaal contact; de mensen leren elkaar kennen als ze hier op het land staan’’.


Voor leven onder de armoedegrens
Het is niet allemaal idyllisch. Groentepark Bontekoe wordt opgezet, omdat nog steeds teveel mensen in eigen land onder de armoedegrens leven. Albert: ‘’Alles wat we straks op dit nieuwe terrein oogsten gaat naar Voedselbank Leiden’’. Het distributiecentrum ligt op honderd meter afstand van het terrein waardoor de groenten en vruchten vers van het land naar de mensen kunnen.

 

Het assortiment van Groentepark Bontekoe wordt toegespitst op de vraag en zo nodig past de tuinderij de omvang van de productie aan. ‘’De cijfers liegen er niet om. In 2019 heeft Voedselbank Leiden en omstreken ruim vierhonderd klanten / huishoudens. Dat zijn ongeveer duizend mensen, onder wie 417 kinderen. Dat aantal neemt helaas jaarlijks toe.‘’


Tuinieren: een flinke onderneming
De waterkwaliteit rondom het nieuwe terrein is niet zo goed en er is niet zomaar ander water in de buurt. ‘’Leidingwater willen we liever niet gebruiken, omdat er al een tekort aan is. We hebben een bedrijf ingeschakeld dat een waterput komt slaan. Dat gebeurt in de zomer van 2019, dus het is even afwachten wat de waterkwaliteit zal zijn’’, vertelt Albert. ‘’Er mag niet teveel zout in zitten en geen zware metalen.’’

 

Het opzetten van een tuinderij is een project van de lange adem. ‘’In de aanloopperiode maken we het terrein teelt-klaar en verbeteren we de grond, we planten hagen en leggen paden en een zitgelegenheid aan voor vrijwilligers en bezoekers. Vanaf het tweede, misschien derde seizoen zal - afhankelijk van de kwaliteit van de bij de sanering aangebrachte laag teelaarde - de productie de beoogde omvang bereiken. Dan worden het hele oogstseizoen, zo’n dertig weken lang, iedere week andere groenten, kruiden en vruchten geleverd. De nadruk komt te liggen op gemakkelijk te verwerken groenten.’’


Waar halen ze het geld vandaan?
Anders dan bij Het Zoete Land mogen omwonenden niet oogsten op Groentepark Bontekoe, dus er komt geen geld binnen. ‘’Het Zoete Land wordt gedragen door donateurs. Die betalen feitelijk om fruit te mogen oogsten. Met dat geld betalen we de enige betaalde kracht, de biologische tuinder Jessica Zwartjes, maar ook gereedschap, pachtkosten, zaden, bollen, voeding en grond.’’ Voor Groentepark Bontekoe zijn fondsen aangeschreven. Fonds 1818 steunt dit project, alsmede de Leidsche Maatschappij van Weldadigheid, het H.L. Druckerfonds, het WOZ fonds, de Vrienden van de Voedselbank Leiden e.o. en de gemeente Leiden. De gemeente heeft het terrein beschikbaar gesteld, gesaneerd en gesubsidieerd.


Wilt u meer weten over dit project? Of wilt u ook een stadstuin bij u in de buurt opzetten? Neem dan contact op met stichting Leiden Oogst.


Bij vragen over fondsenwerving kunt u elke donderdag tussen 12.30 – 14.30 uur bij een adviseur terecht in Het Nutshuis. Kijk hier voor meer informatie.


Foto: Het Zoete Land

U bent hier

Deel met:

 

Wilt u ook ieder kwartaal het gratis Fonds 1818 Magazine ontvangen?
Meld u dan hier aan.