Bierbrouwerij de Prael: ‘Serieus en zinvol werk voor iedereen’

Bierbrouwerij de Prael: ‘Serieus en zinvol werk voor iedereen’

De Haegsche Prael, een puur Haags biertje, is binnenkort verkrijgbaar. Gebrouwen en geserveerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Hun de kans geven, is een doel op zich.'

 

In het proeflokaal bij Brouwerij de Prael aan het Esperantoplein in Den Haag kun je niet alleen terecht voor bier, maar ook voor lunch en diner. Prince staat in de keuken. Hij snijdt versgebakken brood. “Ik maak ook kaasplankjes en spoel rijst af”, vertelt hij, om vervolgens snel weer aan het werk te gaan. Dat doet hij 32 uur per week, nu al een maand of drie. “Volwaardig hoor”, benadrukt eigenaar Henk Velders. “Maar je moet hem niet in de bediening zetten. Soms hebben de mensen die hier werken wat minder sociale vaardigheden, maar dat stukje onbeholpenheid is ook wel weer charmant.”

 

De brouwerij is een sociale onderneming pur sang, maar laat zich daar liever niet op voorstaan. “Wie hier werken, staat niet aangekondigd op de deur. Het moet geen excuusverhaal zijn”, stelt Henk. “Wij leveren gewoon kwaliteit. En dan niet met twee ‘doelgroepers’ achter de afwas, maar met tachtig werkzaam in het hele bedrijf.” Dat is de verwachting voor het eind van het jaar. Nu nog werken er veertig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de brouwerij. “Het zijn mensen die gewoon niet aan de bak komen. Bijvoorbeeld omdat ze te oud zijn, de bak een tijdje vanbinnen hebben gezien en ook nog een kleurtje hebben. Mensen die best kunnen werken, als ze de kans krijgen.”

 

Bij De Prael is iedereen welkom

“De een werkt met gemak 36 uur, de ander komt twee keer per week twee uurtjes. We bieden ze allemaal serieus en zinvol werk, onder begeleiding van horecamensen met affiniteit met zorg. Wij weten dat er fouten gemaakt worden, geen probleem, geen stress. En als iemand een mindere dag heeft, kan hij even afgeschermd aan de slag in de brouwerij in plaats van de bediening.” Maar als daar iets misgaat, kan er zomaar duizend liter bier verloren gaan. Soms moet de eigenaar dan ook tot tien tellen, geeft hij toe. “Het is een dure vorm van bedrijfsvoering. Ik ga er nooit geld mee verdienen, maar daar gaat het me ook niet om. Het gaat erom mensen naar regulier werk te begeleiden, over de rug van bier. We willen iedereen die kans geven. Dat is een doel op zich.”


 

Wil je meer lezen over de projecten die door Fonds 1818 gesteund zijn? Abonneer je dan op het gratis Fonds 1818 Magazine

 

U bent hier

Deel met:

 

Wilt u ook ieder kwartaal het gratis Fonds 1818 Magazine ontvangen?
Meld u dan hier aan.