Altijd blijven lachen

Altijd blijven lachen

Midden tussen de bouwlampen en het steigerhout spreken we Fred van den Berg, bestuurder en speler bij stichting Minitheater De Speld in Naaldwijk. ‘’Sinds we cabaret spelen, zo’n 20 jaar geleden, is er veel jong publiek bij gekomen. Serieuze toneelstukken voelen voor de jongeren oubollig. Door komediestukken te spelen bezorgen we zowel jong als oud een gezellige avond en gelukkig mogen we dat blijven doen.’’


Uit noodzaak verhuizen
In 2018 koos gemeente Westland ervoor om de RokaTheatergroep, ‘s Gravenspel en de Plankeniers een ander onderkomen te geven in Naaldwijk. Het oude theater moest ruimte maken voor de uitbreiding van de tennisvereniging. Fred vertelt: ´´We hebben 30 jaar in ons oude theater gezeten dichtbij het dorp, dus het was wel even slikken toen we hoorden dat we weg moesten. Maar we zijn blij met de plek die we nu hebben. Het gebouw is helemaal nieuw.’’


Geld bij elkaar krijgen
‘’Voor de bouw van het pand hebben we een behoorlijk bedrag van de gemeente gekregen. Maar dan heb je alleen nog maar een lege schil. Om de inrichting te bekostigen hebben we stichting De Speld opgericht. Zo konden we fondsen aanschrijven, zoals Fonds Westland, Rabofonds en Loswal de Bonnen. En onze leden en donateurs hebben gedoneerd. Dankzij hun hebben we een fantastische ruimte hier en kunnen we de Westlanders een fijne avond blijven bezorgen.´´

 

Nooit beroept op subsidies
RokaTheatergroep, waar Fred bij aangesloten is, bestaat al meer dan 100 jaar. ‘’We hebben nooit beroep gedaan op subsidies. Het is onze hobby, dus dat moeten we zelf betalen. Zo staan wij erin. Maar in dit geval moesten we ineens verhuizen en hadden we toch echt meer geld nodig, voor bijvoorbeeld de inrichting en aankleding van de gezamenlijke ruimtes zoals de entree en toiletten.


Wij wonen hier zowat om alles voor de opening klaar te krijgen. We doen heel veel zelf. De basis van de tribune moet klaar, de deuren moeten nog gelakt, de vloer moet er nog in, de kleedkamers moeten nog aangekleed. Het schilderwerk is bijna klaar. En dan komt de grote schoonmaak nog.


Onze eigen theaterzalen, we hebben er elk één met een aantal kleedkamers, betalen we zelf of daar krijgen we donaties in natura voor.’’ Fred vertelt dat ze de tribune met 80 stoelen gedoneerd hebben gekregen van een oud theater. ‘’We hebben een aantal plekken gereserveerd voor vast publiek. Die krijgen zelfs hun eigen naam geborduurd in de stoel. Dat heeft geen enkel theater in Nederland!’’, lacht Fred enthousiast.

 


Gewoon te gek!
In 2019 speelt De Speld het stuk ‘Gewoon te gek!’. Over een proef waarbij een aantal ex-psychiatrische patiënten re-integreren in een woonwijk, om te zien of ze weer mee kunnen doen met de samenleving. ‘’Maar die mensen zijn eigenlijk zo gek als een kommetje, dus dat gaat natuurlijk mis. Op den duur komt de wethouder kijken, die rol speel ik, maar die gaat zowat gillend weg, omdat de ex-patiënten de raarste dingen doen.’’ De eerste uitvoeringen begin 2019 waren een feestje voor het publiek en de spelers.


De theatergroep heeft altijd het standpunt gehuldigd: als de mensen komen willen we ze een leuke avond bezorgen. Daarom speelt de groep voornamelijk komediestukken.
Minitheater De Speld koos ervoor – de naam zegt het al – om klein te blijven. Fred: ‘’Vroeger speelden we wel eens drie uitvoeringen in De Naald en ontvingen we 800-900 man in twee avonden. Nu gaan we steeds tien avonden achter elkaar spelen voor zo’n 80-90 man.
Ik vind het leuk om het stuk wat we hebben geleerd vaak te spelen. Dit is mijn hobby, dus hoe vaker ik mag spelen hoe leuker ik dat vind. Het is hoe dan ook een enorm compliment dat zoveel mensen willen komen kijken.’’


Minitheater De Speld in Poeldijk
De entreeprijs bij De Speld blijft laag zodat zoveel mogelijk mensen langs kunnen komen. De parkeerplaats is flink verruimd en omdat de theatergroep vaak speelt heeft het publiek ruime keuze in data. Minitheater De Speld opende op 12 januari 2019 officieel de deuren. Kijk hier voor meer informatie op rokatheatergroep.nl.

U bent hier