Alledaags Haags in WOII: films gezocht

Alledaags Haags in WOII: films gezocht

Verjaardagen, buiten spelende kinderen, een kerstviering, een duik in de Scheveningse zee: van het gewone, alledaagse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bewegende beelden schaars. Het Haags Gemeentearchief grijpt de viering van 75 jaar vrijheid aan om zoveel mogelijk Haags filmmateriaal uit de jaren 1938 tot en met 1945 te verzamelen en online beschikbaar te stellen voor het publiek. Fonds 1818 steunt het project. En u kunt helpen!

Speuren op zolders

Het Haags Gemeentearchief roept alle (oud-)inwoners van Den Haag, Voorburg, Leidschendam en Rijswijk op om in de eigen familiearchieven op zoek te gaan naar filmmateriaal uit de oorlogsperiode. Hebt u filmpjes waarvan u niet goed weet wat erop staat en uit welke periode deze komen? Schroom dan niet om contact op te nemen. Het Haags Gemeentearchief helpt u graag met het afspelen op de juiste apparatuur – en wie weet helpt u hen doordat een deel van de filmpjes tijdens de oorlog is gemaakt. 

Maak de puzzel compleet

Naast het materiaal uit de familiearchieven bestaat het project uit ongeveer negentig filmpjes die zijn verzameld uit verschillende collecties. Veel informatie over de filmpjes ontbreekt nog, dus ook hierbij is alle hulp zeer welkom. Herkent u uw oude buurt, weet u misschien hoe die bakker op de hoek heette? Hoe meer context, hoe meer het verleden tot leven komt. 

 

Wilt u privéfilms beschikbaar stellen óf helpen met het in kaart brengen van de oorlogsfilms? Neem dan contact op via haagsgemeentearchief@denhaag.nl.

 

U bent hier