58.000 bollen en 1700 planten voor schoolpleinen en bijenlinten

Maar liefst 58 scholen in de regio Holland Rijnland en Zoetermeer doen mee aan Bijen in de Buurt. Zij helpen  de bijen met in het totaal 25.000 bijvriendelijke bollen op hun schoolplein. Ook 400 huishoudens langs speciale bijenroutes in Alphen, Leiden en Zoetermeer doen mee, met bollen of planten.
De bollen en planten zijn ter beschikking gesteld door Fonds 1818 en Provincie Zuid-Holland. Op donderdag 8 oktober werden de eerste bollen geplant door gedeputeerde Han Weber, burgemeester Laila Driessen van gemeente Leiderdorp en Boudewijn de Blij, directeur van Fonds 1818, samen met groep 5 van de Willem de Zwijgerschool in Leiderdorp. Al eerder dit jaar kregen de scholen het lespakket Bijen in de Buurt en een educatief bijenhotel.

Het lespakket is verzorgd door Samen Duurzaam Holland Rijnland, de NME-samenwerking in Holland Rijnland, die het natuur –en milieuaanbod in de regio onder één dak brengt.

Op donderdag 8 oktober werden de eerste bollen geplant door gedeputeerde Han Weber, burgemeester Laila Driessen van gemeente Leiderdorp en Boudewijn de Blij, directeur van Fonds 1818, samen met groep 5 van de Willem de Zwijgerschool in Leiderdorp.

Ook inwoners helpen de bij: straten worden bloemenlinten

Ook inwoners en buurttuinen langs bijenlinten vanuit Alpen a/d Rijn, Leiden en Zoetermeer naar het buitengebied helpen mee bloemrijke linten te vormen. Zij konden in september via Bijen in de Buurt bijvriendelijke planten of bollen bestellen. Velen maakten gebruik van de actie. Samen poten zij 1700 planten en 33.000 bollen voor de bij.

De bijvriendelijke planten en bollen krijgen een plek in (voor)tuinen, geveltuintjes, balkons etc. Bijen in de Buurt maakt van gewone straten in de steden bloeiende bijenlinten. Ze lopen via de fietsroutes de stad uit naar de randen van de steden. Daar sluiten ze aan, of gaan ze aansluiten op linten in het Land van Wijk en Wouden.  Op deze manier ontstaat een bijenlandschap met voldoende voedsel (bloemen) en nestgelegenheid voor bestuivende insecten. Een soort netwerk van ecoducten voor bijen zou je het kunnen noemen. En dat is nodig, want het gaat niet goed met de bij.

Hulp voor de bij is nodig

Bijen en hommels bestuiven planten, bloemen en bomen en zorgen er zo voor dat wij groente en fruit kunnen blijven eten. Een bijenlandschap helpt niet alleen bijen en hommels en, door hun bestuiving, onze voedselproductie. Een bijenlandschap is ook goed voor andere planten en dieren én het ziet er ook nog prachtig uit.

Doe ook mee

Dit jaar de actie van Bijen in de Buurt gemist? Geen nood, in 2016 zijn er twee nieuwe ronden. Wanneer u langs een van de bijenlinten woont krijgt u thuis bericht. Dus let op uw brievenbus.

U bent hier

Deel met:

 

Wilt u ook ieder kwartaal het gratis Fonds 1818 Magazine ontvangen?
Meld u dan hier aan.