25 jaar Boodschappen Begeleidingsdienst

‘Het zou niet nodig moeten zijn’

De Boodschappen-Begeleidingsdienst (BBD) bestaat 25 jaar. Fonds 1818 financierde de allereerste bus en hield het initiatief door de jaren heen overeind. Nu is de BBD niet meer weg te denken uit Den Haag. Toch hoopt oprichter Harry Wassenaar dat de dienst ooit overbodig wordt. ‘Ik grijp het jubileum aan om naar de toekomst te kijken.’

Peter helpt Anita in en uit de bus. De 68-jarige Haagse heeft nog net iets meer begeleiding nodig dan de oudere Jenny, Hellen en Jeanine (lees meer over hen op www.fonds1818.nl/leesmeer). Anita is blind. “Als je een beperking hebt, ben je afhankelijk. De ene week ga ik met een vriendin winkelen, de andere week met de BBD. Het is fijn dat ze je niet alleen naar het winkelcentrum brengen, maar ook helpen met boodschappen doen.”

Van drogist en supermarkt tot bloemenwinkel. Vrijwilliger Peter blijft de hele ochtend aan Anita’s zijde. Hij rijdt en begeleidt al zestien jaar voor de BBD. “Ik werkte vroeger in de visserij, maar verbrijzelde bij een val mijn hielbeen. Ik heb twee jaar thuisgezeten, maar doe dit liever”, vertelt Peter als alle boodschappen binnen zijn. Er wordt dan steevast gezamenlijk koffiegedronken op het overdekte terras in het winkelcentrum. “Het zijn voor mij net zo goed uitstapjes.”

Drijvende kracht
“We zijn er voor mensen die minder mobiel zijn en behoefte hebben aan contact”, vertelt Harry Wassenaar. Hij richtte de BBD 25 jaar geleden op en is nog steeds de drijvende kracht erachter. “Ik werkte als consulent ouderenwerk bij een welzijnsorganisatie in Transvaal en zag de wijk veranderen: dichtgetimmerde panden, ouderen die de taal van de nieuwe buren niet spraken.” Om vereenzaming tegen te gaan, besloot hij hulp te bieden bij het doen van boodschappen. Later kwamen daar ook vervoer en begeleiding naar andere activiteiten bij: bingo, theater, etentjes, vakanties. “Het is heel banaal: we bieden het hulpmiddel om te kunnen blijven deelnemen. Verder moeten mensen het zelf doen: contacten opdoen. Dat gebeurt in grote mate.”

In 25 jaar tijd heeft de BBD bijna tienduizend mensen bereikt. Een kleine duizend Hagenaars maakt momenteel actief gebruik van de ruim vierhonderd diensten per week. Er werken zo’n zeventig mensen mee, het overgrote deel vrijwillig of in een leer-werktraject. “Ons succes voelt dubbel”, reflecteert Harry. “We zouden eigenlijk niet nodig moeten zijn, de maatschappij zou het probleem van eenzaamheid zelf moeten ondervangen. Ik grijp het jubileum graag aan om te zoeken naar de mogelijkheden daartoe. Naast natuurlijk een extra feestelijk aanbod van activiteiten.”

bbddenhaag.nl

 

160 727
2017
Boodschappen-Begeleidingsdienst
Den Haag
Zorg & Welzijn

U bent hier

Deel met:

 

Wilt u ook ieder kwartaal het gratis Fonds 1818 Magazine ontvangen?
Meld u dan hier aan.