Actie ‘Den Haag geeft warmte’ van start: Fonds 1818 verdubbelt de opbrengst

Nu het dagelijks leven snel duurder wordt, vooral door de stijgende energieprijzen, starten Haagse organisaties een solidariteitsactie: Den Haag geeft warmte. Zij roepen mensen in Den Haag op om het bedrag van de compensatieregeling (gemiddeld zo’n 400 euro), of een deel daarvan, te doneren aan mensen die rond het sociaal minimum leven. Fonds 1818 verdubbelt de eerste 50.000 euro aan donaties die binnenkomt. Sanne ten Bokkel Huinink, directeur van Fonds 1818: “Den Haag geef warmte gaat over omzien naar elkaar. Dat vinden wij belangrijk. Daarom verdubbelen wij graag de donaties die mensen doen voor een ander die dat nodig heeft.” 

‘Den Haag geeft warmte’ is een initiatief van Stek, voor stad en kerk, en de Protestantse Diaconieën van Den Haag en Scheveningen in samenwerking met de Voedselbank Haaglanden, de Haagse Gemeenschap van Kerken en de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag. Doneren kan via stekdenhaag.nl/warmte waar meer informatie en ook een QR-code te vinden zijn. Of scan de QR-code hier op de site.

qr code voor de actie Den Haag geeft warmte

Compensatie niet voldoende

Vooral mensen met een laag inkomen zullen het moeilijk krijgen de komende tijd. Zij hebben weinig of geen ruimte om prijsstijgingen op te vangen. De compensatie van ruim 400 euro voor alle huishoudens zal voor hen bij lange na niet voldoende zijn. Zelfs de extra compensatie voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum zal niet genoeg zijn. In navolging van kerken en organisaties elders in het land komt ook Den Haag daarom in actie. 
Wethouder Arjen Kapteijns: “Armoede in de regio kunnen we niet alleen oplossen, daarom ben ik zo blij met dit initiatief. Zo krijgen de klanten van Voedselbank Haaglanden wat meer ruimte in het boodschappenbudget. Ik hoop dat veel mensen aan deze oproep gehoor geven en een donatie doen om hun mede-Hagenaars te steunen.”

Wij verdubbelen graag de donaties die mensen doen voor een ander die dat nodig heeft.
Sanne ten Bokkel Huinink

Oproep van Voedselbank Haaglanden

Via een verlaging van de energiebelasting krijgt een gemiddeld huishouden 400 euro compensatie. Derk Stegeman, directeur van Stek en secretaris van de Protestantse Diaconie: “Veel mensen hebben deze meevaller niet nodig, maar voor anderen zal het onvoldoende zijn om rond te komen. Met deze actie willen we een beroep doen op de onderlinge solidariteit van mensen in onze stad. Doneer die vergoeding, of een deel daarvan, aan mensen die het hard nodig hebben. Iedere binnenkomende euro is het dubbele waard door de mooie actie van Fonds 1818.”
Het geld komt, in samenwerking met de Voedselbank Haaglanden, in de vorm van boodschappenbonnen terecht bij de mensen die ook in aanmerking komen voor een Voedselbankpakket. Stegeman: “Zo kunnen we zonder veel administratieve rompslomp de mensen bereiken om wie het gaat. We garanderen dat honderd procent van de opbrengsten bij deze mensen terecht komt.”

Doe mee met de actie

Van 22 december 2021 tot en met 14 februari 2022 kunnen Haagse burgers, bedrijven en organisaties aan de actie meedoen. Stegeman: “Laten we er samen voor zorgen dat niemand in Den Haag in de kou komt te staan door de stijgende energieprijzen.”