Strandbibliotheek Katwijk

Duurzame zomer

Het is weer tijd voor zon, zee en een boek. Voor zand tussen je tenen en de bladzijden. Kortom, voor de Strandbibliotheek Katwijk. In de zomer kunnen badgasten boeken lenen op het strand van Katwijk. De selectie heeft een luchtig, zomers karakter. Veel detectives en streekromans, maar ook echte literatuur, kinderboeken en strips. “Op het strand leent een ander lezerspubliek dan de rest van het jaar. Dat is ook precies onze bedoeling. Door een laagdrempelige selectie hopen we mensen aan het lezen te krijgen”, vertelt Ineke Blom van de Openbare Bibliotheek in Katwijk. Het is niet erg als ze de boeken een beetje beschadigen. “Natuurlijk hopen we dat de mensen voorzichtig doen, maar als de boeken een beetje zanderig, vochtig of met een vetvlek van zonnebrand of ijs terugkomen, krijgen de mensen geen boete. Het is een gebruiksvoorwerp. Jammer dan.”

De strandbibliotheek is gevestigd in een portocabin en telt zo’n negenhonderd titels. “Dat is voor een tijdelijke bieb best veel, maar ter vergelijking: onze hoofdvestiging heeft veertigduizend titels in huis”, aldus Blom.

In 2005 begonnen de strandbibliotheken in alle grotere badplaatsen in Zuid-Holland. Daar is nu alleen Katwijk nog van over. “In 2012 stopte de subsidie. Wij zijn toen op eigen kracht doorgegaan, omdat er in Katwijk veel vraag naar is. Alleen vorig jaar hebben we overgeslagen, omdat onze financiering niet rond kwam en er werkzaamheden waren op het strand. Maar dit jaar zijn we er gelukkig weer”, aldus Ineke Blom.

Elk jaar heeft de strandbibliotheek een thema; dit jaar is dat duurzaamheid. “Er worden zonnepanelen op het dak van de portocabin geplaatst en er zijn workshops en lezingen rond dit onderwerp. Het gaat er vooral om dat mensen er over gaan nadenken en zich bewust worden van wat hun rol is. Dat ze bijvoorbeeld na een heerlijk dagje strand hun rommel netjes opruimen en het strand schoon achterlaten.” Maar er zijn ook schilderworkshops, voorleesuurtjes, een babysoos met workshop babygebaren, lezingen van schrijvers en een workshop creatief met schep.

Katwijk is vooral een gezinsstrand. De bibliotheek schat dat 75 procent van de bezoekers van de Strandbibliotheek uit Katwijk en omgeving komt, 20 procent zijn dagjesmensen uit Nederland en vijf procent zijn buitenlandse toeristen. Fonds 1818 geeft een donatie van € 6.500.
 

Artikel uit het Fonds 1818 Magazine #3 2015.
Ieder kwartaal verschijnt het Fonds 1818 Magazine. 
Een abonnement is gratis.

fotograaf: Dick Hogewoning

141 828
2015
Openbare Bibliotheek Katwijk

U bent hier

Deel met: