School's Cool

Ondersteuning bij de overgang van basisschool naar middelbare school
De overgang van basisschool naar middelbare school is een forse verandering in het leven van een kind. Veel kinderen maken deze overstap op eigen kracht of met hulp van hun ouders en docenten uiteindelijk toch succesvol. Maar er zijn altijd kwetsbare kinderen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Dat kunnen ze krijgen via het project School’s Cool.

“Wij bieden mentoren die één keer per week bij de leerlingen thuiskomen voor extra begeleiding”, vertelt Joan Koene. Zij startte met het project in Delft. “Ik heb jaren in het bedrijfsleven gewerkt, bij Randstad in Amsterdam en Den Haag. Daar was ik toch niet helemaal op mijn plek.” Ze nam ontslag en volgde een opleiding tot coach. “Ik ben daarna als mentor bij Pangea gaan werken. Een van mijn eerste klussen was mentorschap van een jongen die op het Grotius dreigde te ontsporen. Er waren forse problemen thuis, zijn ouders waren aan het scheiden en hij zat daardoor niet lekker in zijn vel. Hij was ingestroomd op havo/mavo, maar bleef zitten en kelderde naar mavo. Het is mij niet meer gelukt om hem op zijn oude niveau te krijgen. Daarvoor was het te laat. Heel frustrerend en bovendien niet nodig. Als hij meteen aan het begin van de middelbare school ondersteuning had gekregen, was het anders gelopen.” Deze ervaring zette Joan Koene ertoe aan te kijken wat er was op het gebied van ondersteuning bij de overgang van basisschool naar middelbare school. Ze stuitte op het project School’s Cool en was meteen enthousiast. “Zoiets was er nog niet in Delft.”

Met hulp van een vriendin uit het onderwijs begon ze in het schooljaar 2010/2011. Via basisscholen worden de kinderen aangemeld. “Halverwege groep acht komen de eerste aanmeldingen binnen. Dan wordt na de Cito-toets vaak wel duidelijk of een kind het gemakkelijk gaat redden of met de hakken over de sloot. Voor het einde van groep acht moeten we alle intakes rond hebben, zodat we na de zomervakantie meteen met de ondersteuning kunnen beginnen. We hebben voor komend schooljaar 26 leerlingen in begeleiding.” De mentoren zijn vrijwilligers. “Een heel diverse groep. We hebben studenten maar ook mensen die al met pensioen zijn. Wat ze gemeen hebben, is hun motivatie.” Dat het project door vrijwilligers wordt gedaan, betekent niet dat het ook vrijblijvend is. “We rekenen op de inzet van het kind, de ouders en de school. Onze vrijwilligers komen anderhalf jaar lang één keer per week bij de leerling thuis. Ze bouwen een intensieve band op. Ze geven de hulp en steun die ouders soms door omstandigheden niet kunnen geven. Het is mooi om te zien hoe die kinderen in anderhalf jaar tijd kunnen opbloeien en hun middelbare school daarna op eigen kracht kunnen afronden.”

 

130 903
2016
School's Cool
Delft
Educatie
Primair Onderwijs

U bent hier

Deel met: