Piet Driest geeft het voorbeeld

“Er zijn genoeg mensen met duurzaamheid in hun hart en het verstand op de juiste plaats”, weet Murat Aslancik, projectadviseur milieu en educatie bij Fonds 1818. “Zij vinden elkaar op wijkniveau, waar ze hun ideeën daadwerkelijk in de praktijk brengen.” Neem Piet Driest. Hij woont aan de Gaslaan, onder de rook van de elektriciteitscentrale, in Den Haag. Sinds oktober 2016 is híj ‘van het gas af’. 

Piet Driest was de allereerste inwoner van de wijk Regentes/Valkenbos die helemaal geen gas meer afneemt. Dat blijkt tijdens buurtbijeenkomsten over CO2-besparing, georganiseerd door buurtinitiatief De Groene Regentes, waarbij de warmtepomp van Driest als voorbeeld dient. Hij verwarmt er zijn huis en tapwater mee. De werking ervan is vergelijkbaar met dat van een koelkast of airco, maar dan omgekeerd. Het bestaat uit twee delen: een buitenunit op het dak en een buitenunit in de berging, plus een boiler om warm te kunnen douchen.

“Het bevalt goed”, vertelt Driest op een van de koudste dagen van het jaar. “Het vriest buiten, maar hier binnen is het heel warm.” Zijn huis is dan ook goed geïsoleerd. In oudere, minder goed geïsoleerde, huizen behoort een warmtepomp ook tot de mogelijkheden, maar dan in combinatie met cv-ketel of pelletkachel. “Dan bespaar je ook meer”, weet Driest. “Mijn stookkosten waren al extreem laag. Dan kan zo’n warmtepomp eigenlijk niet uit. Het gaat om het idee.”

“Of ik een idealist ben? Ja, natuurlijk! Ik ben vanaf 1967 lid van de Pacifistisch Socialistische Partij en was actief in de Vietnam-beweging. Later nam ik mijn dochters mee naar demonstraties tegen kernwapens en andere ellende. Nu schenk ik ze zonnepanelen. Ik hou van deze wijk, dus wil ik er investeren.” Het beetje energie dat zijn warmtepomp verbruikt wordt geleverd door de zestien zonnepanelen op zijn dak. “Mijn panelen doen het prima! Ik lever terug aan het net. Over een paar jaar zijn er goede huisaccu’s, dan kan ik in de zomer opslaan voor de winter en mijn hele energiebehoefte zelf opwekken. Dat is toch wel kicken!”

Investering
Het vergt wel een investering. Voor zijn warmtepomp betaalde Driest 9.000 euro en kreeg hij 2.300 euro aan subsidie terug. Een warmtepomp in combinatie met cv-ketel is de helft goedkoper. “Het is een grote, maar slimme investering”, stelt Driest. “In tien jaar heb ik mijn warmtepomp eruit. Spaargeld levert op de bank toch niets op en de prijs van gas zal de komende tien jaar alleen maar verder stijgen.”

De Groene Regentes verzamelt inschrijvingen van mensen die op deze en andere manieren CO2-uitstoot besparen. Bij minimaal honderd ton CO2-besparing, betaalt het Klimaatfonds per ton een bijdrage die Fonds 1818 op haar beurt verdubbelt. De bijdrage van het Klimaatfonds vloeit rechtstreeks terug naar de bewoners die hebben geïnvesteerd. De bijdrage van Fonds 1818 gebruikt De Groene Regentes voor informatiebijeenkomsten en andere duurzame projecten. Naar aanleiding daarvan zijn al vijfhonderd zonnepanelen geplaatst en vijftien waterpompen in gebruik genomen, weet vrijwilliger Wim Schutten. “En dat is nog maar het begin.”

“We hebben eerder zonnepanelen laten plaatsen op het dak van de sporthal aan de Gaslaan, en willen dat nu ook op theater De Nieuwe Regentes en poppodium Paard van Troje”, vertelt Schutten. “Daarnaast gaan we een project starten voor het delen van elektrische auto’s onder buurtgenoten.” De plannen vallen in goede aarde bij de bezoekers van de bewonersbijeenkomst bij Driest thuis. “Het kan, dus waarom niet”, concludeert een van hen. “Ik heb het gevoel dat ik er iets mee wil. Voor het milieu én om geld te besparen.”

groeneregentes.nl

 

U bent hier

Deel met: