ADO in de Maatschappij

ADO Den Haag voetbalt met vluchtelingen

Stichting ADO Den Haag in de Maatschappij organiseert voetbaltoernooien voor onder meer jonge vluchtelingen. 
‘Het is belangrijk dat ze weten dat ADO Den Haag er is, ook voor hen.’

“We krijgen heel vaak verzoeken van asielzoekerscentra of ze naar een wedstrijd van ADO Den Haag kunnen komen kijken”, vertelt Anton Nijboer, projectleider bij ADO Den Haag in de Maatschappij. “Daar werken we graag aan mee, maar we hebben niet oneindig kaarten te vergeven.” De stichting besloot een voetbaltoernooi speciaal voor vluchtelingen te organiseren. “Het begon vorig jaar met een landelijk initiatief vanuit de Eredivisie: deze mensen kennen niets dan ellende, laten wij ze een leuke sport- en spelmiddag geven. Er kwamen drie bussen met jonge asielzoekers naar het Kyocera Stadion, veelal alleenstaande minderjarigen.”

De voetbalclub organiseert al veel langer sociaal maatschappelijke activiteiten, in samenwerking met scholen, wijkcentra, sportclubs en ziekenhuizen. In 2011 is daartoe een aparte stichting opgericht: ADO Den Haag in de Maatschappij. “ADO Den Haag is een volksclub”, aldus Nijboer. “De stichting staat voor verbinding van de sport met de samenleving. Wij willen dat alle inwoners van de regio Haaglanden toegang hebben tot gezond leven, participatie en educatie. Om dat te bevorderen staan de middelen van de voetbalclub tot onze beschikking. Het stadion natuurlijk, maar ook de spelers. Zij zijn rolmodellen voor kinderen.”

De stichting organiseert uiteenlopende activiteiten voor voornamelijk kinderen in Den Haag en omstreken, met financiële hulp van onder meer Fonds 1818. Ook dit jaar heeft ADO Den Haag in de Maatschappij voetbaltoernooien georganiseerd waaraan vluchtelingen deelnamen. Zo huisvest Parnassia, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Den Haag, een groep jonge vluchtelingen die een voetbalteam vormen. “We willen zeker meer met hen doen”, stelt Nijboer. “We vinden het belangrijk om voor alle groepen uit de regio Haaglanden iets te doen, daar horen vluchtelingen gewoon bij. Het is belangrijk dat ze weten dat ADO Den Haag er is, ook voor hen.”

 

Voor meer informatie:
www.adodenhaagindemaatschappij.nl

Foto: ADO Den Haag

U bent hier

Deel met: